Feestelijk tintje aan zwart weekend

Feestelijk begin

Zaterdag 20 april stond in Triton de laatste KNSB ronde van dit seizoen op het programma en het zou een zeer spannende worden. Ik had mezelf opgegeven om als vrijwilliger de schaaktafel begeleiding te doen maar had Ton van Nieuwkerk bereid gevonden voor mij in te vallen. Ik stond zodoende al buiten toen Peter Smits eigenlijk iets te laat arriveerde voor deze wedstrijd. Helaas zien we Peter niet op de clubavonden maar zijn 50-jarig jubileum was mij niet ontgaan natuurlijk en dus had ik ook voor hem de KNSB ere-speld aangevraagd. Omdat de wedstrijd inmiddels al was begonnen vond de mini ceremonie van het overhandigen van het eremetaal daarom buiten plaatst, slechts in gezelschap van gelegenheidsfotograaf Kees Pruis.  Peter nam de onderscheidingen blij en trots in ontvangst.

Zwart einde

Hoewel deze dag dus feestelijk begon kende hij een treurig einde. Wedstrijdleider Bert-Jan Melchers memoreerde het afgelopen donderdag nog. Het eerste team was nog niet veilig. Er was nog een minimale kans dat het degradatiespook niet ontlopen kon worden. Maar om dat te laten gebeuren zouden drie teams die onder ons stonden alle drie moeten winnen van hoger geklasseerde teams. Een bijna onmogelijk scenario dus.

Helaas voor SC Purmerend wel een scenario wat aan het einde van de dag bewaarheid werd. Waar wij onze eigen wedstrijd verloren van Voorschoten met 3-7 wisten zowel VAS, LSG als HWP Haarlem op wonderbaarlijke wijze hun laatste wedstrijd te winnen en gingen zij allemaal Purmerend in de eindstand voorbij. Purmerend degradeerde daardoor naar de 2e klasse en staat nu voor de zware taak het team bij elkaar te houden. Als dat lukt dan ben ik overtuigd dat het verblijf in de 2e klasse van korte duur zal zijn.

Dan was er mogelijk voor het tweede team nog een kans op het kampioenschap. Wij stonden immers op de tweede plaats met slechts 1 wedstrijdpunt achterstand op de koploper die uit tegen de nummer drie VAS zou spelen. Wij moesten eerst winnen van de Waagtoren natuurlijk maar na een slechte start en een 0-3 achterstand wist het team toch een zwaarbevochte 4,5-3,5 overwinning te behalen. Het wachten was toen op de andere uitslag die pas vlak voor 22:00 bekend werd, 4-4. Daardoor eindigen wij gelijk met de Amstel maar worden op bordpunten tweede.

Leave a Comment