Een stuk gezelliger!


Nieuwsarchief


Categorieën

Vandaag :

♔ niets op de agenda

Schaakclub Purmerend Lockdown Arena van 21 januari 2021: The usual suspects?

Bert-Jan kon halverwege de avond tevreden signaleren dat er deze avond een record aantal deelnemers waren: 20 personen. Uiteraard zien alle deelnemers uit naar nog meer leden en gasten die deelnemen aan deze wedstrijden en zij zijn dan ook van harte uitgenodigd.

Ons kersverse clublid Kingwarior100 ofwel Jeannot Tuinman werd verdienstelijk derde en mocht op het ereschavot  plaatsnemen.

Onze regelmatige gast en oud-lid Gert Kalkhoven (Tjalk15) nam deel vanuit het hoge noorden (Koedijk). Hij brak de traditie om twee partijen te spelen en die twee partijen te winnen. Maar hij werd wel direct ingedeeld tegen Katharina. Een spannende partij volgde die hieronder weergegeven is:

Desalniettemin weer een  partij die er zijn mag gezien de sterkte van Katharina (Lichess rating 2252) en het bevestigt nog eens dat Gert klaarblijkelijk goed gedijt in de Schaakclub Koedijk.

The usual suspects:  Katharina is natuurlijk de bekendste usual suspect: zelden staat ze de eerste plaats aan iemand anders af en haar score is bijna altijd 100%.
Schrijver dezes beweegt zich in het algemeen in de bovenste regionen en kon nu weer eens een tweede plaats bereiken op slechts twee punten van plaats 1. Het hielp natuurlijk ook dat schrijver dezes eens een avond niet tegen het puntenkanonnetje hoefde te spelen.
Opmerkelijk was mijn verlies tegen imaginaryspirit, ofwel Pim Steemers die met zwart buitengewoon goed tegenspel gaf in het vroege stadium van een Caro-Kann opening. Zulk tegenspel ben ik niet meer gewend. Ik kwam er daarna nauwelijks nog aan te pas.

Met dank aan Bert-Jan die zorgde dat alle stukken weer werden opgezet.

 

Schaken en Voetballen

.

Donderdag 14 januari 2021 werd er weer een ronde gespeeld in het kader van Schaakclub Purmerend Lockdown Arena.
Het was te merken dat er die avond ook een voetbalwedstrijd tussen Ajax en FC Twente. Allereerst kwamen er minder schakers opdagen om te schaken; slecht 13 tegen normaal ongeveer 18 spelers.
Bovendien probeerden sommigen zowel te schaken als de voetbalwedstrijd te bekijken.

Dan krijg je partijen zoals deze:

of deze:

Het is duidelijk dat goed schaken de uiterste concentratie van u vraagt. Omgekeerd zal een voetballer niet goed voetballen als hij tijdens het spelen een spannende schaakpartij probeert te volgen. Laten we hopen dat schaken en voetballen niet meer op één avond samenvallen.

Hieronder de volledige eindstand.

Ik kan me herinneren dat ik de eerste partij tegen Katharina speelde.
Een va-banque partij van mijn kant, maar Katharina liet zich niet van de wijs brengen. Met ieder nog ca. 9 minuten bedenktijd, dus 22 minuten gespeeld, keek ik naar de stand en zag dat ondertussen Frank Jokotoko al 7 matchpunten bij elkaar had geharkt, dus een enorme voorsprong op de rest van het veld.

De rest van de avond stond in het teken van de achtervolging van Frank en slechts tegen het einde van de 2,5 uur speeltijd slaagde Katharina om de eerste plaats naar zich toe te trekken en wel met grote voorsprong van maar liefst 5 punten op nummer 2 en met een 100% score.

Zo’n 100% score van nummer 1 helpt haar achtervolgers ook. Hun tegenstanders worden door die 100% score allemaal een beetje teruggeworpen.
Zo werden Frank en ikzelf 2e en 3e met respectievelijk slechts 45 en 43%! Maar rekent u nu eens zelf uit aan de hand van de bovenstaande stand hoe Lichess aan de percentages van 100, 45 en 43 procent komt. Ook hier weer een onorthodoxe bepaling.

Gert Kalkhoven was weer te gast en gewoontegetrouw speelde hij 2 partijen. Maar vooralsnog wint hij die dan ook altijd!!
Pim Steemers begint ingespeeld te raken. Hij eindigde op een goede 5e plaats, ook met 8 punten (50%).

Zo begrijp ik nu ook dat je voor de eerste remise partij 1 punt krijgt, maar dat je, zonder tussentijdse winst, als je voor de tweede keer remise speelt je dan slechts 1 punt krijgt als je meer als 30 zetten hebt uitgevoerd. Minder dan 30 zetten verdient nul punten voor die tweede remise. (Het is me nog  niet duidelijk of deze regel alleen geldt voor degene die de remise aanbiedt).

Al met al weer een leuke avond. Ik roep alle leden op om a.s. donderdag op te komen dagen om er weer een mooi schaakfestijn van te maken!!!!!

Schaakclub Purmerend Lockdown Arena van 7 januari 2021

.

 

De eerste digitale clubavond in het nieuwe jaar 2021.

Het haalt het natuurlijk niet bij een klassieke clubavond, behalve dan natuurlijk dat nu vrijwel iedereen tegen Katharina van het bord wordt geveegd, maar desondanks weer een uitdagende avond om te proberen op het virtuele ereschavot te kunnen stappen.
Het wil maar niet vlotten met de inperking van het corona-virus. Het lijkt erop dat het nu toch vooral moet komen van een grootschalige vaccinatie alvorens we weer prettig in het Triton zullen kunnen schaken met een vanouds, vergeleken met de rapids, tergend langzaam tempo van 100 minuten plus 10 sec per zet.

De belangstelling voor schaken in de Lockdown Arenea blijft op peil met als van ouds 18 deelnemers.
We mochten een nieuwe gast ontvangen: imaginaryspirit ofwel Pim Steemers. Welkom in ons midden!
Bovendien schaakte de standaard gast Gert Kalkhoven weer mee die zijn twee partijen weer beide won.

Na harde strijd werd Katharina met 16 uit 8  bijna tradioneel eerste echter op de voet gevolgd door Cor Groot met 14 uit 8, beide met hetzelfde aantal partijen.
Rob van Someren veroverde de derde plaat met 10 uit 8. Hij snoepte de derde plaats weg voor de ogen van Frank Reurs door zijn achtste partij, 3 seconden voor het onverbiddelijke einde van de speelperiode van precies 2,5 uur, met enig geluk te winnen van imaginaryspirit.

 

Naar verwachting zal de volgende Lockdown Arena wedstrijd volgende week plaatsvinden en we wachten op de aankondiging daarvan door Bert-Jan.

 

.

Rating per 01-01-2021

Voor degenen die in de rondes 6, 7 en 8 van de Keizercompetitie één of meerdere partijen gespeeld hebben is de rating per 01-01-2021 aangepast.

Je kunt hem –>HIER<– bekijken.