Een stuk gezelliger!


Nieuwsarchief


Categorieën

Vandaag :

♔ niets op de agenda

Vrouwen-power!

De mythe van de inferioriteit van dat vrouwen niet kunnen schaken, is gelukkig al lang gelogenstraft!
Jan Hein Donner dacht er in zijn tijd anders over! Maar hij heeft dan ook niet de opkomst van de Polgar zusters
meegemaakt! Zij bewezen alle drie dat schaken niet door sekse wordt bepaald, maar door door het menselijk brein.
De geschiedenis laat dit dan ook zien.
Damestoernooien werden al in 1966 gehouden. In 1897 werd al een internationale ontmoeting georganiseerd.
Natuurlijk gaat er van de Dames-schaakolympiades en van Damesteams een stimulans uit! Kijk maar naar ons Damesteam en de
olympiade dames!
De eerste dames-wereldkampioene was de Tsjechische Vera Menchik, sinds 1927. Zij leefde in LONDEN EN IS TIJDENS DE OORLOG OMGEKOMEN.
In de jaren dertig verweerde zij zich dapper op diverse toernooien en schaakmeesters als Becker, Euwe, Sultan Khan, Nimzowitsj en Tartakower vormden een ‘ Miss Menchik-Club’, waarvan allen lid waren, die door haar waren verslagen. Euwe was een van de eersten die zich hiervoor inschreef.
Sinds 1949 wordt regelmatig om het dameswereldkampioenschap gespeeld. Het is wel opmerkelijk dat het land, waar het schaakspel het meest gepropageerd werd, alle dameswereldkampioenen heeft voortgebracht: Roedenko ( 1949 – 1953 ), Bykowa ( 1953 – 1956 en 1958-1962 ), Roebtsowa ( 1956-1958), Gaprindasjwili ( 1962-1978 ), welke laatste in 1978 door de 17-jarige Tsjiboerdanidse verslagen werd. ELO in 1980: 2400!}
Wordt vervolgd!
De Woudloper
P.s. De woudloper wenst iedere schaker een gezond en gelukkig schaakjaar toe en in het bijzonder veel succes voor de clubschakers, die zich op 9 januari weer gaan meten met gelijkwaardige tegenstanders van hun eigen sterkte!

Tata Steel Chess 2020: mooi resultaat voor Bert-Jan Melchers en Dennis Jansma

.

Vandaag is het toernooi gëeindigd.
De resultaten van onze clubgenoten in de 10-kampen zijn als volgt:

Vladimir Bartels in tienkamp 4H.   4 uit 9 gedeelde 6e/7e plaats
Serkan Milli in tienkamp 5C.   4 uit 9 6e/7e plaats
Perry Koopmans in tienkamp 6E.   4,5 uit 9 5e/6e/7e plaats
Wim Dekker in tienkamp 6H.   3 uit 8 9e plaats
Dennis Jansma in tienkamp 6J.   5 uit 9 goed voor een 3e/4e plaats. Een heel fraai resultaat van Dennis.
Jaap Poel in tienkamp 7D.   4 uit 9 8e/9e plaats
Cor Groot in tienkamp 7E.   3,5 uit 9 6e/7e/8e plaats
Bert-Jan Melchers in tienkamp 8D.   6,5 uit 9 (72%) goed voor de 3e plaats.  Een heel fraai resultaat, het beste resultaat van onze deelnemende clubleden!!!
Cor ten Woude (de Woudloper) in tienkamp 9A.   2,5 uit 9 9e plaats.

We zijn benieuwd of iemand nog een onsterfelijke partij heeft kunnen spelen!

.

Onze 10-kampers bij Tata Steel: op naar de laatste ronde.

.

Van 17 t/m 26 januari 2020 worden de tienkampen bij Tata Steel gespeeld. NEGEN partijen, dat is echt iets voor de die-hards onder de schakers.

Maar liefst negen van onze leden behoren tot die die-hards.
Wilt u hun verrichtingen volgen ga dan naar https://www.tatasteelchess.com/players/amateurs/tournaments/2020 en kijk onder nine-round.

Het toernooi komt nu in de beslissende fase. Vandaag, zaterdag, is de voorlaatste ronde gespeeld en morgen dus de finale.

Zowel Bert-Jan Melchers en Dennis Jansma hebben goed gespeeld en een eervolle plaats ligt binnen beider bereik. Voor de laatste partij die morgen gespeeld gaat worden wensen wij hen beiden succes.

Na de voorlaatste achtste ronde:
Vladimir Bartels in tienkamp 4H.   3 uit 8
Serkan Milli in tienkamp 5C.   3 uit 8
Perry Koopmans in tienkamp 6E.   4,5 uit 8
Wim Dekker in tienkamp 6H.   3 uit 8
Dennis Jansma in tienkamp 6J.   5 uit 8. Een heel fraai resultaat van Dennis. Zet ‘m op in de laatste ronde!!!
Jaap Poel in tienkamp 7D.   4 uit 8
Cor Groot in tienkamp 7E.   3 uit 8
Bert-Jan Melchers in tienkamp 8D.   5,5 uit 8.  Een heel fraai resultaat, het beste resultaat van onze deelnemende clubleden!!!
Cor ten Woude (de Woudloper) in tienkamp 9A.   2,5 uit 8. De Woudloper was in staat tot een tussensprintje. Nu nog de eindsprint!!!!

Op naar de slotronde op zondag 26 januari 2020.
Wij wensen hen natuurlijk mooie partijen met veel winst!

.

Onze 10-kampers bij Tata Steel

.

Van 17 t/m 26 januari 2020 worden de tienkampen bij Tata Steel gespeeld. NEGEN partijen, dat is echt iets voor de die-hards onder de schakers.

Maar liefst negen van onze leden behoren tot die die-hards.
Wilt u hun verrichtingen volgen ga dan naar https://www.tatasteelchess.com/players/amateurs/tournaments/2020 en kijk onder nine-round.

Hieronder volgen de groepen waarin onze clubgenoten ingedeeld zijn:

Na zes ronden
Vladimir Bartels in tienkamp 4H. 2,5/6
Serkan Milli in tienkamp 5C. 3/6
Perry Koopmans in tienkamp 6E. 3/6
Wim Dekker in tienkamp 6H. 2/7
Dennis Jansma in tienkamp 6J. 3,5 uit 6. Procentueel het beste resultaat van onze deelnemende clubleden.
Jaap Poel in tienkamp 7D. 2/6
Cor Groot in tienkamp 7E. 2/6
Bert-Jan Melchers in tienkamp 8D. 3,5 uit 6. Procentueel het beste resultaat van onze deelnemende clubleden.
Cor ten Woude (de Woudloper) in tienkamp 9A. 1/6. Woudloper moet even een sprintje maken!!!

Nog 3 ronden te gaan!!!
Wij wensen hen natuurlijk mooie partijen met veel winst!

.

Kwartfinale bekercompetitie

Volgens het speelschema staan de kwartfinales voor komende donderdag, 23 januari,  gepland. Een partij uit de achtste finales, die tussen Ties Wijnen en Marc Holla, moet nog gespeeld worden. Hopelijk lukt dat op 30 januari, maar er is nog enige ruimte, de halve finales staan voor 27 februari op de rol.

De loting voor de achtste finales, door Jan Poland verricht, leverde op dat een groot aantal van de sterkere spelers in de bovenste helft van het speelschema terecht kwam. De gemiddelde rating van die spelers is 1729, het gemiddelde van de onderste helft is 1586, bijna 150 punten verschil. Met alle respect voor de spelers in de onderste helft, het is nu al duidelijk dat een relatieve outsider de finale gaat halen.  Maar dat is nu net de charme van de Bekercompetitie

Ingrid van Rijs kunnen we de bijnaam ‘Ladykiller’ geven, eerst werd ze gekoppeld aan Flora Gaeta, in de achtste finale aan Marloes Rogge. Een halve finale tussen Ingrid en Bert-Jan, de spelers met de laagste ratings, behoort tot de mogelijkheden en zou wat dat betreft een sensatie zijn. Voor zover ik heb kunnen zien hebben zij hun plaats in de kwartfinales met prima spel tegen respectievelijk Marloes en Frans Kerkhoff afgedwongen.

De partijen:

Serkan Milli Wim Luberti Wim moet winnen
Anton Bakels Romayn Brandsma
Ingrid van Rijs Ties Wijnen Ties moet winnen
of
Marc Holla Ingrid van Rijs Marc moet winnen
Kees Kerkdijk Bert-Jan Melchers Kees moet winnen

Penn en Teller

Onderstaand diagram zou uit het slot van een partij tussen de beroemde Amerikaans goochelaars Penn en Teller kunnen komen. Er loopt al enige jaren een reeks op de Amerikaanse TV (‘Fool Us’) waarin zij goochelaars uitdagen hen iets te laten zien dat zij niet kunnen verklaren. Dat probeer ik te doen met onderstaande uitdaging aan u.

Wit aan zet, zwart maakt remise.

Wit speelt naar beste vermogen, desondanks slaagt zwart erin remise te maken.

Aan u de vraag met een goede oplossing te komen voor dit probleem, waarbij ik een hint heb gegeven in welke richting u het moet zoeken.

Voor de beste oplosser die mij vóór 1 februari een oplossing stuurt (rm.hahlen@gmail.com) en/of de hint verklaart (maar dan hebt u de oplossing al) heb ik een schitterende prijs klaarliggen. Niet een oude, afgedankte maar nog wel schitterende beker, maar nr. 4 van het tijdschrift Matten, met verhalen over o.a. Bobby Fischer, Botwinnik en de Fischer van het dammen, Ton Sijbrands. Een inhoudsopgave van dit nummer kunt u hier vinden.

De oplossing hoeft niet goed te zijn. Een creatieve of amusante poging, hoe gedetailleerder hoe beter, kan al genoeg zijn. De oplossingen zal ik volstrekt subjectief beoordelen, ik zal geen rekenschap afleggen over aan wie ik de prijs toeken!