Een stuk gezelliger!


Nieuwsarchief


Categorieën

Vandaag :

♔ niets op de agenda

Nieuwe leden slaan stormloop af in Keizercompetitie

.

10 juni 2021 werd de elfde ronde van de Keizer competitie gespeeld.

Er is al eerder gemeld dat onze nieuwe leden hoge ogen gooien in deze competitie. Na ronde 10 gespeeld op 3 juni j.l. gingen Mark Grondsma, Werner Fritz en Hans Pelt aan de leiding terwijl Jeannot Tuinman, alhoewel hij slechts de eerste vijf ronden speelde, nog steeds tot de top-tien behoort.

Afgelopen donderdag was dus een belangrijke avond omdat achtervolgers Marloes Rogge, Luc Preeker en Ton de Veij waren ingedeeld tegen de drie koplopers. Alhoewel Mark Grondsma een solide voorsprong heeft (801 Keizerpunten) zodat zijn eerste plaats niet in gevaar zou zijn was dit een gelegenheid voor de achtervolgers om hun positie aanzienlijk te verbeteren.

Maar de uitslagen logen er niet om: Luc Preeker speelde met wit een sterke aanval tegen de kort gerokeerde zwarte koning. Loper, dame, paard en twee torens keken dreigend naar de zwarte koningsstelling. Echter op een gegeven moment deed Mark een uitval met de dame van d8 naar a5. Daarbij keek hij dreigend naar de lang gerokeerde witte koning maar tegelijkertijd bedreigde hij vanaf de damevleugel de aanvallende loper geposteerd in het centrum en een wit paard op h5. Klaarblijkelijk kreeg zwart voldoende tegenkansen om een 0-1 eindresultaat te laten noteren.

Marloes Rogge kwam niet verder dan remise tegen Werner Fritz en Ton de Veij speelde eveneens remise tegen Hans Pelt.

Derhalve is er niet heel veel veranderd in de rangschikking. Mark Grondsma gaat met 898 Keizerpunten ruim aan de leiding, gevolgd door Werner Fritz met 646 en Hans Pelt met 610 punten.
Marloes blijft in de race (met 570 punten) voor een hoge eindnotering evenals Ton de Veij met 550 punten. Cor Groot voegde zich op de zesde plaats (541 punten) door een overwinning op Frank Reurs en heeft goede kansen op een hoge klassering.

Dat nieuwe leden reuring inbrengen ondervond schrijven dezes die aantrad tegen Peter Rogge (niet echt nieuw meer want hij speelt al langer mee). Vanaf het begin ging Peter er stevig tegenaan gebruikmakend van zwakten in mijn stelling. Na 18 zetten in een houdgreep verkeerd te hebben kwam ik met de schrik met een remise vrij.

Alhoewel de huidige Keizercompetitie niet een officiële kampioen zal opleveren, is het toch spannend wat de eindrangschikking zal zijn. In ieder geval wordt er hard om de topplaatsen gestreden.

Vermeld dient te worden dat bij de aanvang van de avond Martha Jansen, jarenlang gastvrouw in de bar van het Triton en daarvoor in Het Noot, het op prijs stelde om allen, die blijken van medeleven hebben gegeven bij het overlijden van haar echtgenoot Jan Jansen , hartelijk daarvoor te bedanken.

.

Goed nieuws voor de toernooitijgers

In de coranaperiode die nu al bijna anderhalfjaar duurt is het meestal zo dat als er op de dinsdagavond een persconferentie van het kabinet gepland staat de media in het weekend ervoor bijna alle verzwaringen of versoepelingen al weten te melden. Betrouwbare “Haagse bronnen” zoals dat zo mooi heet zijn hiervoor verantwoordelijk.

Laat ik nu gisteravond een betrouwbare “Amsterdamse bron” gesproken hebben die mij wist te melden dat alles in het werk gesteld wordt om de 10e editie van het Amsterdam Science Park Chess Tournament, beter bekend als SPA Chess, dit jaar door te laten gaan. Weliswaar niet in de gebruikelijke 2e week van juli maar half augustus. Gezien de ontwikkelingen van nu, waarbij het virus een forse stap terug aan het doen is, achtte hij de kans zeer reëel dat het er ook daadwerkelijk van zal komen.

Voor toernooitijgers zoals ik, die Dieren en Vlissingen al voor de tweede maal achtereen afgelast zagen worden, is dit natuurlijk fantastisch nieuws.

 

Online Blitz Kampioenschap Schaakclub Purmerend 2021

Donderdag 8 juli van 20:00 uur tot ongeveer 22:30 uur zal op Lichess voor de tweede maal het Online Blitz Kampioenschap van onze schaakclub worden gehouden.

Er worden weer 13 ronden Zwitsers gespeeld met voor elke speler 5 minuten bedenktijd per partij en 2 minuten pauze na afloop van een ronde. Dit toernooi

is alleen toegankelijk voor leden van de Schaakclub Purmerend.

                                                       
                                                           Katharina Ricken winnaar van het eerste OBK in 2020

Om aan het toernooi deel te kunnen nemen doe dan het volgende:

Meld je aan via: https://form.jotform.com/211551717391050

Er wordt een verzoek tot deelname naar de teamleider verzonden.

Zodra dit verzoek is goedgekeurd verschijnt je Lichess naam aan de linkerzijde onder “Recente teamleden” op:

https://lichess.org/team/deelnemers-online-blitz-kampioenschap-sc-purmerend-2021

Je bent nu als deelnemer geregistreerd.

Als je wilt weten wat de echte namen zijn van de andere deelnemers klik dan hier:

https://drive.google.com/file/d/1OWP7U2cr9T1HlEo3oD4ttIMDfoWhHBUT/view?usp=sharing

 

Het toernooi vindt donderdag 8 juli plaats op:

https://lichess.org/swiss/Sv2ppC5N

 

 

We zijn weer “live”

Na een hele lange onderbreking kon en mocht er eindelijk weer achter het bord worden plaatsgenomen.

De laatste clubavond op locatie was alweer van 10 december waarna de corona maatregelen weer verscherpt moesten worden en wat bijna een halfjaar!! zou duren.

Het was dan ook heel fijn om veel leden weer “face to face” te mogen zien. (al zat daar natuurlijk wel het verplichte mondkapje tussen.

Voor de jeugd worden de laatste weken van het seizoen afgesloten met een zomercompetitie en natuurlijk staat het schaakkamp nog op het programma, daarover later meer.

Deze eerste avond mochten we vijf nieuwe jeugdschakers verwelkomen die graag kennis wilde maken met de club. Ze hebben er lang op moeten wachten, de interesse was al veel eerder aangegeven, maar eindelijk kon ook voor hen vorige week de uitnodiging om te komen verstuurd worden.

De laatste avond voor de jeugd is op 24 juni. Natuurlijk met de prijsuitreiking van de zomercompetitie. Helaas heeft het bestuur moeten besluiten om het traditionele pannenkoeken eten te annuleren. De hygiëne is niet te garanderen en ook de 1,5m afstand is niet te waarborgen. Volgend jaar zullen we dat zeker goed maken.

Voor zowel de junioren als de senioren heeft het bestuur besloten dat er ook dit jaar geen clubkampioen wordt aangewezen. Er zijn te weinig speelronden keizercompetitie gespeeld om een waardige winnaar aan te kunnen wijzen.

De senioren avond werd geopend met een moment stilte voor ons overleden erelid Jaap Leguyt en Triton vrijwilliger Jan Jansen.

Kees Pruis heeft op dit moment nog altijd veel last van de nasleep van de ziekte van Lyme en zal daarom de komende tijd nog niet op de clubavonden aanwezig zijn. Namens Kees allen de hartelijke groeten en namens alle aanwezigen beterschap Kees! De overige bestuursleden nemen zolang zijn taken waar.

We mochten ook een oud lid verwelkomen die weer bij onze club wil komen schaken, Frans Hoepermans. Frans welkom terug.

De competitie zal worden voortgezet tot en met donderdag 1 juli op locatie wijkplein. Dat is ook de laatste avond dat Triton geopend is. Het aanmelden voor de competitie is voor de laatste weken niet bij Kees maar bij Bert Jan, hierover is  iedereen al per mail geïnformeerd.

Op 8 juli wordt het snelschaak kampioenschap senioren, laten we hopen voor de laatste maal, online georganiseerd. De uitnodiging volgt van Bert Jan.

Als laatste werd, voordat de stilte aanbrak en de partijen van start konden gaan, de jaarlijkse “steun het jeugd schaakkamp” vraag gesteld. En dat was niet aan dovemans oren gericht. De pot vulde zich met een mooi bedrag met de toezegging van enkele leden dat zij nog een donatie zouden overmaken, want cash geld zit niet meer in ieders portemonnee. Dat kan natuurlijk op de Bankrekening van de club met nummer: NL73 INGB 0000 4110 53, t.n.v. schaakclub Purmerend, onder vermelding van schaakkamp jeugd. Alle gulle gevers dank, namens de jeugd!

Vers van de pers is de positieve ontwikkeling rondom het inperken van de maatregelen, er zal steeds meer mogelijk worden. Heel fijn dat we straks tijdens de partijen ook iets anders kunnen drinken dan alleen koffie of thee.

Een hele fijne afsluiting van het seizoen en op naar een onbeperkt seizoen 2021-2022