Een stuk gezelliger!


Nieuwsarchief


Categorieën

Vandaag :

♔ niets op de agenda

39e Nico Dekker Chrysantentoernooi

10 dagen na het 38e chrysantentoernooi in 2016 kwam de grote man van het toernooi, Nico Dekker van Dekker Chrysanten, plotseling te overlijden. De nabestaande willen dat het toernooi in de geest van Nico Dekker blijft voortbestaan en de organisatoren hebben terecht besloten om het toernooi voortaan de naam “Nico Dekker Chrysanten toernooi” te geven. Ook voor volgend jaar staat het toernooi alweer op de kalender met steun van Dekker Chrysanten. Wat een heerlijkheid, zo een grote en stabiele sponsor.

We vertrokken vanuit Purmerend met een wel hele kleine delegatie, Sandro Gaeta en Frank Reurs. Een magere Purmerendse inbreng, in voorgaande jaren werd er vaak met meer dan 10 man aangetreden. De resultaten waren er echter niet minder om.

Sandro, ingedeeld in groep 6, had tot aan de laatste 7e  ronde slechts een remisie moeten toestaan naast 5 overwinningen. Dat had ook zijn tegenstander die hij in de 8e ronde trof. Er moest gewonnen worden, bij remise zou de SB weerstandpunten van zijn tegenstander doorslaggevend worden had Sandro berekend. Hij wist wat er moest gebeuren, en veel mooier, hij deed dat ook. Met zijn winst pakte hij de eerste plaats met 6½ uit 7.

In groep 4 van Frank was het minder spannend. Met 5½ uit 6 was bij het ingaan van de laatste ronde al  duidelijk dat de 1e plaats hem niet meer kon ontgaan. Door ook de laatste ronde winnend af te sluiten deed hij niet voor Sandro onder met eveneens 6½ uit 7. Slechts tegen oud lid Ronald Marcelis, die 2e werd in de poule, werd in de 3e ronde een ½ punt afgestaan.

Het toernooi had een dubbele winnaar. GM Roeland Pruijssers en IM Ilja Schneider van SF Berlin.

Het was een mooie gezellige schaakdag en met een prachtige bos chrysanten vertrokken we weer richting Purmerend.

Volgend jaar zal er bij de 40e editie extra groot uitgepakt gaan worden, reserveer dus alvast 22 september 2018. Maar eerst krijgen we nog ons eigen Tulpentoernooi!

Schaaknieuws

Op zaterdag 23 september a.s. wordt het nieuwe MFSA (Multifunctioneel Sportcomplex) aan de Van IJssendijkstraat geopend.

Onze vereniging is daar aanwezig met een stand, waar informatie zal worden gegeven over onze club. Maar er kan ook geschaakt worden. Kom gezellig even langs! 

Na het officiële gedeelte tussen 11:00 en 12:00 uur, verzorgt Spurd vanaf 12:00 uur (tot 17.00 uur) een dag vol sportieve activiteiten, waarbij de sportverenigingen een voorname rol krijgen!

Op zaterdag wordt in Heerhugowaard ook het traditionele Chrysantentoernooi voor de 39e keer gehouden.
(na het overlijden van Nico Dekker heet het: Nico Dekker Chrysantentoernooi)

Je kunt je hiervoor nog inschrijven: Inschrijven Chrysantentoernooi

Op zaterdag 18 november wordt weer het Officieel Rapid kampioenschap van NH gehouden in Volendam:
Je kunt hiervoor inschrijven via: Inschrijven Op de dijk Rapid Volendam

Ik wens iedereen veel plezier en succes!

 

Opgeven/aanmelden

Gelukkig is Foppe weer thuis. Hij herstelt langzaam en zal voorlopig nog niet voor de club actief zijn.
Uiteraard wensen wij hem allen een spoedig herstel!
Ondertussen neem ik (Kees) zijn werkzaamheden betreffende de interne competitie over. Aan- of afmelden graag voor woensdag 18.00 uur bij: voorzitter@scpurmerend.nl of via sms of WhatsApp.

Voor donderdag 28 september a.s. staat de eerste interne Bekerwedstrijd op het programma. Je kunt je hiervoor nog aanmelden via het formulier op de clubavond of via mail: voorzitter@scpurmerend.nl of via sms of WhatsApp.
Graag voor woensdag 27 september a.s.
De loting wordt gedaan op donderdag 28 september a.s. Gelijk daarna is de eerste ronde.
Helaas kon dit niet anders, omdat er iets mis is gegaan met de inschrijvingen.

Kees Pruis
Voorzitter schaakclub Purmerend

Purmerend 2 prima uit de startblokken

Uitslagen en stand

Met Kees Kerkdijk als invaller voor de jarige Rob van Someren (60) en nieuwkomer Sven Damen op het 8e bord is het 2e team de bondscompetitie NHSB Promotieklasse 2017-2018 gestart met een klinkende 5½-2½ overwinning op HWP Haarlem 3. Toen ik, na zelf een dikke 0 te hebben geïncasseerd op het Kennemer Open, tegen 17:00 uur in Triton aankwam was de stand inmiddels al 3½-2½ in ons voordeel.

Uit de aantekenining die Ton de Veij voor mij op het wedstrijdformulier had gemaakt  kan ik opmaken dat Dennis van den Beld na goed 1½ uur spelen de eerste was die zijn tegenstander tot overgave dwong, 1-0.

Vervolgens was het invaller Kees Kerkdijk die remise speelde, 1½-½. Over zijn partij berichtte hij mij het volgende:

Invallen in het tweede team is altijd anders want er wordt op zaterdagmiddag gespeeld. En er is een ander speeltempo. En als het eerste team dan ook thuis speelt zie je ook constant belangstellenden in de zaal, inclusief personen in scootmobiel met knipperende lichten en claxon bij achteruit rijden èn personen die hun mobieltje aan hebben staan dat dan ook prompt geluiden geeft.
Op mijn bord kwam de ruilvariant van het damegambiet.
Mijn tegenstander speelde snel hetgeen een indicatie is dat hij de opening goed kent. Ik speelde, na lang wikken en wegen, de geijkte zetten maar had toch het idee dat ik minder actief kwam te staan. Maar al op de 15e zet werd door wit e3-e4 gespeeld en op de 18e zet d4-d5 omdat Frank, zoals hij later zei,  zijn geisoleerde pion wilde oplossen.
Ineens kwam een stelling op bord die qua karakter meer past bij een open opening met voornamelijk stukkenspel. De stelling zat ineens vol tactische wendingen, in sommige varianten kon ik mat geven op de onderste rij.
Zet 20 van mijn tegenstander was een damezet om uit een penning te komen maar de zet was minder goed. Ik zag dat ik kon afwikkelen naar een eindspel met licht voordeel. Frank echter wilde dat eindspel niet ingaan maar met zijn volgende zet gaf hij een stuk weg, hetgeen ik niet zag maar daarentegen afwikkelde naar een gelijk eindspel. Op het remiseaanbod van mijn tegenstander ging ik, na overleg met de teamleider,  in.
Enerzijds bevredigend dat ik een half punt binnen bracht voor het team, anderzijds gefrustreerd dat ik een eenvoudige stukwinst over het hoofd had gezien. Nou ja, dat is “all in the game” zoals ik zo dikwijls tegen mijn clubgenoten luchtig zeg en in stukjes op de website schrijf, maar het is minder luchtig als je het tegen jezelf moet zeggen!!

Al met al toch een leerzame partij, dus ik kreeg weer ruimschoots waar voor mijn (verhoogde) contributie!”.

Hierna was het de beurt aan Michael Yu (remise) en Marc Holla (winst) om de stand op te trekken naar 3-1.

Helaas moest Sven Damen daarna zijn debuut als vaste speler van het 2e besluiten met het omleggen van zijn koning maar van Ton de Veij hoorde ik dat hij zich kranig geweerd had, 3-2.

Nadat Robbert Mirani vervolgens ook een half duitje in het zakje had gedaan (3½-2½) arriveerde ik de speelzaal.

Nog bezig waren Ton van Nieuwkerk en Pim Jekel en Ton de Veij had mij al ingefluisterd dat beide zeer gunstig dan wel niet gewonnen stonden. Ton van Nieuwkerk had een eindspel op het bord met een dame en twee pionnen tegen een paard en een zwikkie pionnen. Nadat de dame zich tegoed had gedaan aan een aantal van die pionnen offerde Ton haar op voor het paard waardoor één van zijn pionnen de vrije overtocht naar de 8e rij werd gegarandeerd, 4½-2½.

Pim Jekel was de laatste die zijn tegenstander aan de zegekar bond. Met een dame voor een toren + stuk had hij de lastige taak om het laatste punt binnen te harken. Secuur de verbonden torens van zijn tegenstander ontwijkend wist hij met zijn dame zo te manoevreren dat deze uiteindelijk op moest geven, 5½-2½.

Al met al een flitsend begin van het 2e team. Over drie weken tegen Santpoort 2 gaan we proberen hier een mooi vervolg aan te geven.

Bert-Jan

 

 

 

Eenvoudige zege 1e team

Overzicht van uitslagen en de stand 

Op het oog doet bovenstaande titel vermoeden dat het een eenvoudige overwinning was op de Friese formatie Philidor 1847 uit Leeuwarden.

En dat was het misschien ook wel, maar daarvoor hadden we wel het nodige geluk.

De hernieuwde kennismaking met de Noordelijke klasse 1A beviel ons in ieder geval wel.

Reeds na 2 uur spelen wist Giel aan bord 6 zijn gerenommeerde tegenstander Addie Lont te verschalken. Het zag er niet best uit, maar één slechte zet van Lont en het was meteen raak.

Wellicht was dit punt een steun in de rug voor ons team, want even later mocht Peter aan bord 9 remise aanbieden (gelet op de stand op de overige borden) en na 2,5 uur was het Pieter (bord 3) die Jeroen Weggen geen schijn van kans gaf, de dame insloot en het soepeltjes afmaakte. Fijn zo’n snelle voorsprong van 2, 5-0,5.

Enrico (bord 4) speelde tegen Eddie Scholl (oud-Nederlands kampioen in 1970) een ondernemende partij. Een pionoffer van hem bracht een gevaarlijke stelling op het bord en dat is koren op de molen van onze man. Met diverse tactische wendingen, waarbij het leek of de Friese opponent het betere van het spel had, was het na een prachtige slotcombinatie ineens uit.

Hierna was het de beurt aan Wim aan bord 5 tegen Bas van der Lijn. Een partij zoals het Wim betaamt, wild en ook hier zag het er hoopvol voor de Friezen uit, al deelde Wim die mening zeker niet. Een gewonnen stuk en tijdnood voor van der Lijn. Ook nu was het punt voor ons, 4,5-0,5.

Tja en hoe ging het dan verder, want de zege was nog niet veilig gesteld. Maar daarvoor zorgde onze 2e bordman Barry die volgens eigen zeggen zijn tegenstander Tjapko Struik weinig kans gaf. En daar was dan de 1e zege van het seizoen.

De overgebleven spelers Yong Hoon, Nicky, Lucas en Anton konden nu wat rustiger achterover leunen en zien of de uitslag nog wat groter kon uitvallen.

Yong Hoon aan het 1e bord lukte dat tegen de sterke Mighiel de Jong niet. Een doorbraak van de Friese kampioen op de damevleugel waar hij een pionnenmeerderheid had, was niet meer te stoppen en zo was daar het 1e punt voor onze sympathieke tegenstanders. Er was nog een klein incidentje want ineens viel de klok uit, achteraf bleek dat de batterij leeg was. Dus moest de arbiter van dienst, de heer Klaas Knoester, een andere klok opnieuw instellen. Is echter altijd storend voor beide partijen.

Anton aan bord 10, die Tobias Kabos dit seizoen vervangt, had een pionnetje geofferd voor aanval en het zag er prima uit. Het pionnetje werd weer teruggewonnen, maar toen haperde het even in het plan van Anton, en i.p.v. een zekere remise te maken, werd het zowaar een nederlaag.

Nicky aan bord 8 speelde een avontuurlijke partij tegen Jan Hania. Het was knap ingewikkeld en toen een deel van de kruitdampen was opgetrokken had Nicky 2 torens en een licht stuk tegen dame en licht stuk en nog wat pionnen. Hania probeerde het onderste uit de kan te halen, maar toen Nicky het paard van Hania kon veroveren was daar de 6e zege.

Resteert Lucas aan bord 7 tegen Eric Sparenberg. Wat hebben deze spelers het publiek vermaakt. Om over 7 was het afgelopen en was er een zeeslang van 110 zetten op het bord gelegd.

Lucas moest het eindspel heel secuur verdedigen, want beide spelers hadden 4 pionnen en een loper van gelijke kleur. De 2 pionnen van Lucas op de damevleugel hadden de kleur zwart van de beide lopers en dat is normaliter in het voordeel van de tegenstander. Met de klok van Lucas op 1 minuut 19 deed hij een damezet, maar deze was onreglementair, omdat hij schaak stond.

Dan krijg je een tijdstraf, althans de tegenstander krijgt er 2 minuten bij, dus weer een ingreep van de arbiter.

Lucas had een loper en 2 ver opgerukte pionnen tegen een dame, en miste helaas mat in 5, (…88. g2!) maar als je meer dan 6 uur achter het bord hebt gezeten, dan is dat logisch. Hij gokte voor wat hij waard was en dat is veel. Remise werd zijn verdiende deel. Mooi gespeeld!

[Event “Ronde 1 KNSB 1A”] [Site “”] [Date “2017.09.16”] [Round “1”] [White “Sparenberg”] [Black “Van Mil “] [Result “1/2-1/2”]

 

Een mooie start van het nieuwe seizoen, gefeliciteerd mannen!

Over 3 weken wacht ons de uitwedstrijd tegen het sterke Charlois Europoort uit Rotterdam.

 

Ton de Veij