Een stuk gezelliger!


Nieuwsarchief


Categorieën

Vandaag :

♔ niets op de agenda

Nederlandse Jeugd Schaak Kampioenschappen van start gegaan

Afgelopen zondag was het dan zo ver. De jeugd kon eindelijk weer fysiek achter het bord plaats nemen om in de diverse categorieën te strijden om de titel Jeugd Kampioen van Nederland 2021. Bij de meisjes A doet onze eerste teamspeelster Katharina Ricken mee en zij is tevens de favoriet.

 

Hier Katharina in de tweede ronde met de zwarte stukken tegen Stella Honkoop

 

 

 

Op de site van het NJSK https://njsk.nl/ kun je alle relevante informatie over het toernooi vinden.

Katharina met overmacht weer Snelschaakkampioen van Schaakclub Purmerend

.

Op 8 juli 2021 werd er gespeeld om het Kampioenschap Snelschaken van Schaakclub Purmerend.

Vanwege de corona-pandemie werd er weer gekozen om het kampioenschap te spelen via Lichess. En waarom ook niet?
Al het slavenwerk van stukken en borden opzetten, indelen van de groepen, het telkens weer opnieuw indelen van elke ronde etc. etc.  wordt gedaan door de slaaf van Lichess.
Wellicht niet zo leuk om tegen een scherm aan te kijken in plaats van tegen een tegenstander of tegenstandster, maar toch een uitdaging om de strijd aan te gaan in strikt schaaktempo.

Snelschaken. Dus een tempo van 5 minuten per speler voor de hele partij.
Gezegd moet worden dat de opkomst, ondanks veelvuldige aankondigingen door Bert-Jan Melchers, matig was. Het kan toch niemand van de leden ontgaan zijn dat de strijd om het snelschaakkampioenschap immanent was.
Zo zaten twee van onze leden al even vóór 20 uur op donderdag 8 JUNI 2021 klaar om te snelschaken waarbij ze zich overigens verbaasden dat zij slechts met hun tweeën waren. Een voorbeeld van enthousiasme!

Maar op 8 juli 2021 was de opkomst welgeteld negen schakers. Een gemêleerd gezelschap waarbij de hoge rating reuzen een beetje ondervertegenwoordigd waren.
Desalniettemin heeft schrijver dezes het ervaren als een geslaagde clubavond.
Het is even wennen met het tempo, na bijna een jaar op Lichess met 20 minuten bedenktijd gespeeld te hebben.
Uiteraard was Katharina Ricken de favoriet van de avond op basis van haar prestatie van verleden jaar toen zij onze Snelschaakkampioen 2020 werd vóór o.a. Pieter Hopman en Pim Jekel. En natuurlijk ook favoriet op basis van haar Elo-rating.
Maar uiteraard hebben alle spelers geprobeerd haar te dwarsbomen.

Bekijken we de partijen die onze  Snelschaakkampioen 2021 speelde op 8 juli 2021 dan zien we het volgende beeld:
Gerard Lonnee werd op regelmatige wijze weggespeeld MAAR, terwijl Katharina tegen de anderen gemiddeld 26 zetten nodig had om te winnen, hield Gerard het 54 zetten vol en hij gaf toen sportief op. Sportief omdat hij nog niet mat stond en nota bene nog 1 minuut plus 2 seconden bedenktijd over had.
Peter Kniestedt werd regelmatig weggespeeld evenals Gerard Jongen en Paul Meijer. Maar Paul speelde een uitstekend toernooi en eindigde als tweede.
Kees Kerkdijk hield dat stelling in evenwicht tot zet 18 maar verloor toen dat evenwicht door een stuk weg te geven waarna hij opgaf. Hij eindigde op de derde plaats.
Frank Reurs kwam goed uit de opening  en kwam zeer goed te staan (+2) maar verloor toch zijn evenwicht.
Rob Hählen bleef gelijkspel houden tot zet 22. Daarna kwam hij heel goed te staan tot gewonnen op zet 29 (+6). Daarna ging het weer bergafwaarts. Hij ontsnapte op zet 35 aan een snel mat door Katharina waarop een gelijke stelling ontstond. Ondertussen had Rob nog 1 seconde op de klok staan tegen 1 minuut bij zijn tegenstandster en die ene seconde was natuurlijk snel weggetikt.
Ook Ruben Meirmans was van de partij alhoewel hij niet tegen Katharina speelde. Om onduidelijke redenen eindigde het toernooi, dat aanvankelijk als 13-rondig was aangegeven, na de zevende ronde zodat hem de kans ontnomen werd om tegen de kampioene te spelen.

Voor alle details zie Lichess.

Dus Katharina Ricken kampioen met 100% 7 uit 7 partijen. FELICITATIES.

Wie durft er nog te zeggen dat het het volgend jaar weer normaal zal zijn? We zullen natuurlijk wel met z’n allen kunnen zorgen dat de opkomst dan als van ouds zal zijn, hetzij in het Triton hetzij op Lichess.

Met dank aan Bert-Jan Melchers die zorgde dat de deelnemers weer een prettige avond konden hebben.

.