Een stuk gezelliger!


Nieuwsarchief


Categorieën

Vandaag :

♔ niets op de agenda

Wijziging thuislocatie komende zaterdag 14 december

Komende zaterdag 14 december 2019 kunnen wij helaas niet terecht bij onze speellocatie Triton.

De vier KNSB-wedstrijden zullen op die dag worden gespeeld in:

Wijkcentrum De Inval

Karekietpark 16

1444 HV  PURMEREND

Tel.: +31299432121

 

Aanvang: 13:00 uur. Parkeren gratis.

Herhaling van de zinderende schaak-happening in De Inval ? ? ? ?

.

Eerder verscheen een impressie van de zinderende schaak-happening in het Triton op 2 november 2019, zie link.

Afgaande op het KNSB wedstrijd-schema gaan we op 14 december 2019 die schaak-happening herhalen als op die datum wederom de vier in de KNSB competitie spelende Purmerendse teams aantreden tegen achtereenvolgens Oegstgeest, De Uil (Hillegom), VAS (Amsterdam) en Botwinnik (Zoetermeer).

Noteer deze happening in uw agenda om de happening volgende week zaterdag, maar dan in De Inval, te bezoeken!!!

.

De Tornado en de Tsunami ! ! ! !

.

Op de website van Aris de Heer verscheen een uitgebreid verslag van de NHSB Klasse 2B wedstrijd Aris de Heer N1 – Oppositie N1 gespeeld op vrijdag 6 december 2019, zie link.

Uiteraard is het verslag van de welbekende wepmaster van Aris de Heer met ondersteuning in de partij-analyses van Prof. Dr. Ir. K.. Ook dit keer is het verslag geplaatst in het kader van recent nieuws en wel de Klimaatconferentie die in Madrid van start is gegaan.

Het is duidelijk dat Aris de Heer Purmerend N1 en De Waagtoren als de grote kanshebbers voor de eerste plaats in NHSB Klasse 2B ziet.
Het is daarom en vanwege het thema klimaat dat beide team als volgt worden aangeduid: “[citaat] Dan hebben we dit seizoen drie keer gewonnen, en kunnen we ons rustig laten omverblazen door de tornado van Purmerend en laten wegspoelen door de tsunami van Waagtoren.

Hopelijk kunnen we Aris de Heer inderdaad omverblazen als we volgend jaar op 19 maart in een thuiswedstrijd tegen hen aantreden.
Ondertussen staat Aris de Heer op dit moment wel op de tweede plaats in NHSB Klasse 2B en wel met vijf matchpunten, zie link. Overigens herinner ik eraan dat we vorig seizoen het onderspit dolven in de uitwedstrijd tegen Aris de Heer.

.

Purmerend N1 – De Waagtoren N2 6-2

 

Donderdag 28 november 2019 werd de NHSB Klasse 2B wedstrijd Purmerend N1 – De Waagtoren N2 gespeeld.
Een kort verslag verscheen eerder op deze website, zie verslag, waarin ook een link te vinden is die verwijst naar het verslag van de wedstrijd door de ogen van De Waagtoren.

Uit het verslag van De Waagtoren blijkt dat men toch een beter resultaat had verwacht in deze wedstrijd. Maar men ziet het opstellen van twee 2000+ spelers als vaste spelers wel als een teken dat Purmerend als doelstelling heeft om Klasse 2B te winnen.

Na deze overwinning lonkt het kampioenschap, maar de buit is nog lang niet binnen.

Hieronder volgen de partij-impressies van onze spelers. Geen impressie wil niet zeggen dat de speler in kwestie geheel gedachteloos aan het bord heeft gezeten. De resultaten spreken voor zich.
Mogelijk dat zij bij lezing van dit verslag inspiratie opdoen om, evenwel vertraagd, hun impressie alsnog op schrift te stellen.

22:15 uur Bord 4 Romayn Brandsma-Gerrit Lemmen 1 – 0 stand 1-0

22:45 uur Bord 1 Alex Albrecht-Pieter Hopman 1 – 0 stand 2-0

22:50 uur Bord 3 Willem Meyles-Arno Buijten 1 – 0 stand 3-0
Hierbij de stelling na mijn 26e zet (…, Pe7) die ik met weinig inspanning in de schoot geworpen kreeg.
Geen vuiltje aan de lucht natuurlijk, maar ik schrok wel even van 27. Txe6(!?).
Wit vist in zeer troebel water (wat anders?) maar het dwong me toch om nog even goed te rekenen of ik niet plotsklaps mat gezet zou worden met mijn koning in het vrije veld.
Er volgde, zie diagram:

23:18 uur Bord 2 Frank van de Velpen-Rob Freer ½ – ½ stand 3½-½
Zonder geestelijk leider Ton de Veij traden we aan in de topper tegen Waagmeester N2.
Het nadeel van 2 teams, die duidelijk sterker zijn dan de rest, is dat die ene wedstrijd bepalend kan zijn voor de eindstand. Gelukkig zag ik Rob Hählen als invaller zitten, dus we gingen er niet echt op achteruit.
Zelf speelde ik een partij waarbij wit constant beter stond en waarbij mijn tegenstander zijn best deed om de stelling dicht te schuiven.
Bij een stand van 3-0 voor ons bood mijn tegenstander remise aan en ik stond op het punt om een vaag stukoffer te plaatsen om de stelling open te rijten. Ik koos voor het zekere en nam de remise aan waarbij de winst van ons team zeker leek. Als we al 4 1/2e punt hadden gehad had ik het offer wel gedaan, maar nu had ik geen zin in risico’s. Bij de post mortem sloeg het stukoffer dodelijk door, maar mijn tegenstander vond het allemaal wel best denk ik en deed niet echt zijn best bij de analyse. Hij had zijn halfje. En ik de teamoverwinning en weer een lading Elo-punten minder.

23:25 uur Bord 5 Paul Toepoel-Rob van Someren ½ – ½ stand 4-1
Helaas is er niet veel te vertellen over mijn partij. Ik probeerde nog wel de partij scherp op te zetten door mijn poging de Spaanse Marshall op het bord te krijgen. Mijn tegenstander ging dat echter uit de weg en accepteerde daarbij een klein nadeel uit de opening.
Ik miste de inspiratie om er iets van te maken en er werden ook teveel stukken geruild.
Daarna hoopte ik nog dat mijn Loperpaar de doorslag zou kunnen geven maar de sympathieke Alkmaarder verdedigde nauwkeurig waardoor remise uiteindelijk de juiste uitslag was.

na 23:30 uurBord 6 Vladimir Bartels-Leonard Haakman 1 – 0 stand 5-0
Vladimir verloor zijn partijnotitie. Maar de afwikkeling naar winst wist hij nog.
Net zoals in zijn partij tegen Oppositie 1e ronde wikkelt hij af naar een gewonnen pionnen-eindspel met de verste vrijpion in plaats van een stuk te winnen waarna nog een lange zettenreeks nodig zou zijn geweest. Waarom ingewikkeld als het heel simpel kan?!!

na 23:30 uur Bord 8 Kees Kerkdijk -Jan Poland 0 – 1 stand 5-2
Een partij tegen de voorzitter NHSB. Voor de partij nog even gesproken over het reglement van de NHSB competitie, invallers en de beruchte NHSB ALV-vergadering van 23 mei 2019.
Maar op signaal van Bert-Jan brandde de strijd los. Maar met zo’n prettig gesprekje krijg je toch een zekere band met je tegenstander en welt de vraag op of je wel van hem wil winnen. In zo’n situatie begrijp je beter waarom bijvoorbeeld Kortsnoj er altijd een circus van maakte om zijn tegenstander af te schilderen als een onsportief monster. Dat maakte hem gemotiveerd om te winnen.

De partij volgt gedeeltelijk hieronder. Tot zet 37 heb ik genoteerd maar daarna wilde ik daar geen tijd aan besteden omdat ik in tijdnoot gekomen was.
In Keizer partijen ben ik daarmee recent twee keer goed weggekomen zodat ik klaarblijkelijk onbewust het idee gekregen had dat ik veel beter speel in tijdnood.
Verder liet ik een aantal malen de betere zet liggen, terwijl achteraf Fritz de betere zet aanwijst en je jezelf afvraagt waarom je die zet in de partij niet zelf zag.
Wellicht dat hier toch Caïssa’s ongenoegen een rol speelde, zie het korte verslag. Maar het is te goedkoop om Bert-Jan de schuld van het verlies in de schoenen te schuiven.
Zoals ik altijd tegen andere verliezers zeg: It’s all in the game. Uithuilen en opnieuw beginnen.
Frank heeft het over de lading Elo-punten die hij verloor met zijn remise. Met dit verlies overtref ik zeker wel zijn lading verloren Elo-punten!!

Als laatst eindigende partij omstreeks 23:35 uur Bord 7 Alexander Versluis-Rob Hahlen 1 – 0 eindstand 6-2
Al na de eerste zes zetten verzinkt mijn tegenstander al in diep gepeins. Na de partij vertelt hij dat hij mijn opening (gewoon theorie) niet eerder op het bord gehad heeft. Zijn keuze, Ld2 in plaats van Ld3, is niet de meest actieve zodat hij meer moeite moet doen om te kunnen rokeren. Mijn tijdvoorsprong is inmiddels ongeveer 30 minuten.
Op zet 13 kan hij kort rokeren maar hij stelt dat uit en begint een aanval met f4-f5, naar mijn smaak voorbarig met de koning in het midden. Op zet 17 vlecht ik combinatoire mogelijkheden over de e-lijn in met …, De8 en als hij vervolgens een pion niet terugslaat kan ik volgens Fritz na 19 zetten al bogen op +1,34. Als hij dan nog steeds weigert te rokeren, mij het loperpaar geeft en nog een pion verliest is het pleit na zo’n 30 zetten duidelijk beslecht.
Omdat ik een duidelijk winstplan heb, met een kleine combinatie blijft een eindspel van kreupel paard tegen goede loper met drie verbonden vrijpionnen over, overzie ik zelfs nog een eenvoudige stukwinst. Vreemd genoeg doet Fritz daar niet moeilijk over, het verschil in waardering tussen mijn voortzetting en de stukwinst is kennelijk niet groot. De laatste 15 zetten had mijn tegenstander zich kunnen besparen. Op het eind gaat wit door zijn vlag, een treurig slot…

Al met al een vrij eenvoudige winst, blij dat ik Ton waardig heb kunnen vervangen.

Ondertussen zijn er meer uitslagen bekend in NHSB Klasse 2B, zie link.
Koploper is Purmerend (6 mp) gevolgd door Aris de Heer (5 mp), De Waagtoren (4 mp) en Bakkum (4 mp).

De volgende teamwedstrijd is op dinsdag 28 januari 2020 en wel Bakkum N1-Purmerend N1.

.

NHSB competitie: Purmerend N1 – De Waagtoren N2 6-2

.

Op donderdag 28 november 2019 werd in de NHSB competitie Klasse 2B de wedstrijd Purmerend N1 – De Waagtoren N2 gespeeld.

Helaas moesten we onze teamleider Ton de Veij missen die wegens ziekte van zijn echtgenote verstek moest laten gaan. Als speler viel Rob Hählen in en Bert-Jan Melchers nam de honneurs waar als teamleider, met dank aan beiden.

In zijn welkomstwoord refereerde Bert-Jan naar deze wedstrijd als wellicht wel de belangrijkste wedstrijd van deze groep omdat beide teams zeker de sterksten waren, zeker gezien de resultaten van de eerste twee ronden.
Enige voorzichtigheid is hier op zijn plaats: in het vorige seizoen eindigden de zogenaamd sterkste teams (op basis van de Elo ratings) op de plaatsen 5 t/m 8 in de rangschikking van Klasse 2B. Dus of beide teams de sterkste teams zijn in klasse 2B zal moet nog blijken aan het slot van de competitie
Verder is het de godin Caïssa tarten om over de sterkte van teams uitspraken te doen: zij zou in woede kunnen uitbarsten. Vooralsnog lijkt dat niet het geval te zijn want ons team behaalde een ruime overwinning.
Na deze ronde, ook al moeten er nog in deze derde ronde drie wedstrijden gespeeld worden, gaat Purmerend aan kop met 6 matchpunten en 21,5 bordpunten.

Een week eerder behaalde ons damesteam Purmerend V al een mooie overwinning van 2,5-1,5 op het viertal van De Waagtoren V. Nu was het onze beurt om het team naar huis te zenden met een klinkende overwinning en wel 6-2.
Net zoals in de vorige twee ronden was deze 6-2 overwinning weer een statistische overprestatie: op basis van de Elo-ratings en de bekende KNSB tabel “Tabel verwachte score als functie van het ratingverschil” zou de verwachte score slechts 5-3 zijn.
Nochthans moest er hard door ons team gewerkt worden: alhoewel Romayn al om 22:15 uur won, had Pieter (verwachte score 0,959) de tijd tot 22:45 uur nodig voor zijn overwinning, Arno tot 22:50 uur, Frank remise om 23:18 en Rob van Someren remise om 23:25. De laatste drie partijen eindigde kort daarna. Kortom: het team van De Waagtoren was een waardige tegenstander!

Onze jeugdspelers, Romayn en Vladimir vielen weer op omdat zij beiden een overwinning behaalden.

Voor detail-uitslagen zie NHSB Klasse 2B en detail-uitslagen Purmerend-De Waagtoren
Voor het verslag dat verscheen op de website van De Waagtoren, zie verslag Jan Poland op website van De Waagtoren.

Schrijver dezes wekt de teamleden op om hun impressie van hun partij op schrift te zetten en hem toe te sturen opdat er weer een uitgebreider verslag zal kunnen verschijnen.

.