Een stuk gezelliger!


Nieuwsarchief


Categorieën

Vandaag :

♔ niets op de agenda

De dwergen herboren!!

.

Donderdag 15 februari 2018 zagen we een invasie van de voormalige dwergen (denk terug aan het vorige seizoen waarin Aris de Heer op 30 maart 2017 speelde tegen Purmerend 3, zie link) in ons clublokaal. De Aris de Heer schakers kwamen optimistisch binnen om te spelen tegen team Purmerend 7 in de NHSB competitie klasse 3D.
Er was inderdaad wel reden tot optimisme want eerder in deze competitie was het in dezelfde klasse ingedeelde team Purmerend 5 met 6-0 door hen weggevaagd. De boze heks schijnt haar invloed op hen verloren te hebben en voor  Tovenaar Purmarijn waren zij voor de duvel niet bang meer.

Het was goed om alle schakers uit Middenbeemster weer te zien. Sinds de bijzonder geslaagde rapid-avonden in november 2017, zie o.a. het verslag van de laatste avond verslag , kennen we hen natuurlijk goed. Eddy Saraber was ook weer present met camera en al. We kunnen dus zeker weer een uitgebreid wedstrijd-verslag tegemoet zien op de website www.sc-arisdeheer.nl.

Het was me al bekend via de website van Aris de Heer dat de laatste wedstrijd tegen Schaakgroep Koedijk gewonnen was. Maar in plaats van een verwachte walk-over werd het een benauwde wedstrijd omdat de Koedijkers onverwachts sterk uit de hoek kwamen en sommige Middenbeemsterlingen ongelukkige zetten deden in hun  partij. U kunt het allemaal in details nalezen in het uitstekende verslag van de wedstrijd, zie verslag Aris de Heer-Schaakgroep Koedijk.

Om de Middenbeemsterlingen te plagen merkte ik tegen een aantal op dat ze wel gekomen waren maar toch geen beter resultaat zouden kunnen scoren tegen Purmerend 7 als tegen Purmerend 5. Ik hoopte natuurlijk dat Purmerend 7 minstens 0,5 punt zou halen. Dan zou de situatie ontstaan dat het op papier zwakkere team een beter resultaat halen dan Purmerend 5.

Ron de Vink was heel goed te spreken over het spel van Vladimir. Op een gegeven moment vertelde hij me dat hij een torenoffer gebracht had en dat het vast de partij zou beslissen. Ik kreeg enige hoop dat het torenoffer incorrect was: Vladimir had de toren niet aangenomen en Ron had beduidend minder bedenktijd op zijn klok staan dan Vladimir. Zou Vladimir dan toch winnen?!

Aan bord 3 speelde Dennis Jansma met zwart het tweepaardenspel in de nahand. Hij ruilde op f2 een loper en paard tegen een toren waarvoor hij twee pionnen terugkreeg. Hoe zou dat aflopen? Hij kreeg wel een dame die op de tocht stond en zijn torens stonden ook enigszins afzijdig toe te kijken. In ieder geval wel twee pionnen compensatie voor de kwaliteit maar dat leek dan ook alle compensatie en meer niet te zijn.

Voor Eddy Saraber had ik het boek “Die Praxis meines Systems” van Aaron Nimzowitsch meegebracht ter inzage. Eddy heeft een serie van vijf zeer lezenswaardig artikelen geschreven over het eerste boek van Nimzowitsch “Mein System, Ein Lehrbuch des Schachspiels” diete vinden zijn op de website van Aris de Heer. Maar het bleek me tijdens de rapid-avonden dat hij dat tweede boek nooit ingezien had. Dus tijdens de wedstrijd heeft hij ook tijd gehad om zich een indruk te vormen van de inhoud van dit tweede boek.

Aangezien ik vroeg klaar was (remise tegen Marc Holla) ging ik vrij vroeg weg. Prompt de volgende morgen kon ik al op de NHSB site, door het direct doorgeven van de uitslag door Bert-Jan, de uitslag vernemen: 6-0 in het voordeel van Aris de Heer!! Leuk voor hen maar jammer voor ons, met name voor Purmerend 7.
Avis de Heer stevent af op het kampioenschap in NHSB klasse 3D. Dus volgend seizoen zullen we Aris de Heer mogelijk weer in klasse 2 als tegenstander tegen kunnen komen.

Kort na de rapid-avonden bij Aris de Heer in november j.l. hoorde ik dat men denkt over nog een aantal rapid-avonden dit voorjaar. Hopelijk gaan die avonden inderdaad plaatsvinden, zodat wij de kans krijgen om de twee maal 6-0 te compenseren door daverende overwinningen op de Middenbeemsterlingen.

Een nadeel is natuurlijk wel dat zij dan wel een goede indruk krijgen van de speelstijl van de deelnemende Purmerenders. Maar anderzijds kunnen wij gebruik maken van de overvloedige becommentarieerde partijen van alle Aris de Heer spelers dank zij de gedegen wedstrijd- en partijverslagen die verschijnen op hun website.

 

 

Schaken is overal (4) !!!

.

Schaken is overal!!
Ja, zult u zeggen: als je een uitwedstrijd gaat spelen bij ZSC Saende dan kan je verwachten dat je van de speelzaal kan zeggen: Schaken is overal, want het is een zaal van een schaakclub!!

Voorafgaande aan de wedstrijd van Purmerend 3 tegen het derde team van ZSC-Saende op vrijdag 9 februari 2018, maakte ik een praatje met een schaker van ZSC Saende. Hij had de vier grote portretten van Karpov, Fischer, Larsen en Andersson, die het schaaklokaal opfleuren, aan de club geschonken, nadat hij ze jaren thuis had hangen. De foto’s van de grootmeesters moeten ergens begin 70-er jaren van de vorige eeuw genomen zijn.

De vier grootmeesters natuurlijk heel jeugdig. Larsen ziet er heel geciviliseerd uit. In de 60-er jaren had hij lang haar en veel baard en zag hij er toen uit als een Noorman die elk ogenblik weer, zoals rond het jaar 1000, met een vikingschip de lage landen zou kunnen binnenvallen en leeg plunderen.

De speelzaal toonde verder een drietal, aan de wand opgehangen, magnetische demonstratie schaakborden en een aantal prenten, en natuurlijk de prijzenkast.

De onderstaande foto toont één en ander:

De foto is ontleend aan de website van ZSC Saende en is gemaakt ter gelegenheid van de NHSB Bekerwedstrijden in 2015.

Op de foto zien we o.a. de gevulde prijzenkast. En we zien de vier gesigneerde portretten van links naar rechts van achtereenvolgend Anatoly Karpov (heel wat jonger en slanker dan te zien tijdens het laatste TATA Steel toernooi), Bobby Fischer, Ulf Andersson en Bent Larsen.

Andere wandversieringen waren:

De collage onder te titel “Chess is a labyrint” toont Hans Böhm tijdens een simultaanseance in het kader van het TV-programma Man en Paard. Helaas is de collage ingelijst met spiegelende glasplaat waarin de plafondverlichting spiegelt maar te zien is dat de klokken en het schaakbord en stukken heel suggestief worden weergeven. Wellicht dat men zoiets gaat zien na enkele uren zwoegen aan het schaakbord.

Het meest opvallende vond ik het volgende schilderij dat ook in de bovenste foto te zien is:

 

 

Overigens is het wel een schilderij dat waarschijnlijk  in massa is gereproduceerd want bij binnenkomst in het biljartcentrum valt in de hal direct een exemplaar van dit schilderij op. Het exemplaar in de speelzaal is geheel identiek.

Het schilderij vond ik opmerkelijk. Ik testte het uit op Ton door tegen hem op te merken dat het een opvallend schilderij was. Na enige tijd merkte hij op dat er geen koning op afgebeeld was.
Inderdaad juist, maar het is nog iets sterker: alle stukken, dus paard, loper, toren, dame en pion, staan afgebeeld, maar de koning is als enige stuk niet afgebeeld!!

Is het nu toeval of niet??? Juist op deze zelfde speeldag vrijdag 9 februari 2018 verscheen er op pagina C9 van de Culturele Bijlage van de NRC een boekbespreking van het boek getiteld “De Macht” van de schrijfster Naomi Alderman. De roman beschrijft de (hopelijk fictief blijvende) situatie waarin de vrouwen alle macht geheel van de mannen overnemen. Het boek wordt door de journaliste Hannah van Wieringen van harte aanbevolen.

Dus het blijkt ook hier, zoals eerder in de film “Het Zevende Zegel” zie het artikel hierover in de link, dat de maker van dit kunstwerkje voelhorens schijnt te hebben gehad voor lange-termijn ontwikkelingen in de maatschappij, hier het thema dat behandeld wordt in het boek van Naomi Alderman en  het gender-aspecten van allerlei zaken die heden ten dage zo de aandacht hebben.

Het schilderij sluit aan bij de thema van het boek en overtreft het boek “De Macht” zelfs: in het schilderij is de koning al geheel van het bord en uit beeld verdwenen. “Hoe kan men dan winnen door matzetten??” vraagt men zich als schaker onwillekeurig af.

Maar de soep zal wel niet zo heet gegeten worden (als ze wordt opgediend): Het hoofdthema van het boek blijkt niet zozeer het martriarchaat te betreffen doch het thema “alle macht corrumpeert”.

We kunnen dus rustig maar met gepaste oplettendheid verder schaken.
Wellicht kan ZSC Saende voor bezoekende clubs de twee schilderijen afdekken, zodat de spelers zich ten volle kunnen concentreren op de 64 velden en de bijbehorend complete set van 32 stukken met daaronder twee koningen.
Beter is dat een handige schaker alsnog een koning op beide schilderijen inschildert.

.

Romayn Brandsma opnieuw Noord Hollands kampioen

Romayn Brandsma is opnieuw Noord Hollands kampioen geworden, dit keer bij de categorie D-jeugd. (geboren in 2006 of later.)

Het toernooi dat werd gehouden op 10 en 11 februari telde 21 deelnemers. In de 9 speelronden hoefde Romayn slechts een half punt af te staan aan clubgenoot Dennis Jansma die knap 4e werd met 5,5 punten. Tim van Rijs werd 8e met 5 punten. Maren en Tom Veldt eveneens van SC Purmerend sloten de rijen met 2 respectievelijk 1 punt. Met de 1e plaatst heeft Romayn een startbewijs voor het NK weten te bemachtigen.

Op zondag kwam de F, G en H categorie (geboren in 2009 of later) erbij voor hun kampioenschap.

Bij de F speelde Robbin Jansma en Nathan van Rijs. Zij vielen helaas buiten de prijzen met hun 7e en 10 plaats.

Bij de G en H categorie kwamen van SC Purmerend Felinie Brandsma en Gijs Veldt uit. Zij werden 8e en 11e. Voor Feline betekend het dat zij gaat deelnemen aan het NK voor meisjes in de G-H categorie.

Met maar liefst 9 deelnemers was Purmerend groot leverancier, iets waar we trots op mogen zijn.

Voor meer informatie en leuke foto’s zie http://winterkoning.chett.org/pkd/

Op 24 en 25 februari volgen de kampioenschappen voor de C- jeugd (geboren in 2004 of later)

Spelers van Purmerend 3 overheersen de bekercompetitie!

.

Het is dit jaar opmerkelijk dat de bekercompetitie door spelers van het derde team van SC Purmerend  wordt overheerst,

Voor de derde ronde traden aan:
Rob Hählen, Kees Kerkdijk, Paul Meijer, Luc Preeker en Ton de Veij, allen vaste spelers van Purmerend 3, Frans Kerkhoff reserve-speler van Purmerend, en Serkan Milli door Purmerend 3 veel gevraagde invaller.
De partij Wladi Goosen tegen Paul Meijer dient nog gespeeld te worden. Wladi, die in de tweede ronde de Keizercompetitie-kampioen uit de bekercompetitie knikkerde!!
Dus het wordt nog spannend of de beker competitie een 100% Purmerend 3 aangelegenheid wordt of dat er een, overigens welbekende en gewaardeerde, vreemde eend in de bijt komt.

In de derde ronde moest Ton de Veij tegen Luc Preeker afhaken. Ton wordt natuurlijk hartelijk bedankt voor het feit dat hij in de eerste ronde de grote kanshebber Pieter Hopman een halt toeriep met een fraaie remise.

Als ik het reglement voor de Bekerwedstrijd goed gelezen en geinterpreteerd heb, zullen in de vierde ronde de partijen Hählen-Kerkdijk en (winnaar Goosen-Meijer)-Preeker gespeeld worden.

 

.