Een stuk gezelliger!


Nieuwsarchief


Categorieën

Vandaag :

♔ niets op de agenda

Purmerend N1 blijft komend seizoen toch 2e klasser

De competitieleider NHSB heeft laten weten dat twee kampioenen uit de 3e klasse van vorig seizoen geen gebruik zullen maken van hun promotierecht en dat de twee “beste” laatsten uit de 2e klasse van vorig seizoen hierdoor niet zullen degraderen.

Dit zijn Purmerend N1 (beste) en Assendelft N1 (één na beste).

PN1 zal dus ook komend seizoen uit een achttal bestaan en spelen in de 2e klasse C.

Schaken en Netflix

Wat doet een mens in zijn vrije tijd?

Hierover gaat een artikel getiteld “Heeft Netflix de hobby vermoord?” verschenen in NRC van maandag 5 augustus 2019 pagina C4.

Het artikel waarschuwt tegen een overmaat aan uren om achter een computer of TV scherm te zitten. Sommige mensen zijn verslaafd aan scherm-kijken. Afgaande op de activiteiten van medereizigers in het openbaar vervoer zijn er wellicht vele schermklevers.

Ap Dijksterhuis, psycholoog, geeft aan dat je een hobby uitoefenen of appen op een smartphone niet met elkaar kunt vergelijken. Als je met een hobby bezig bent kun je niet tussendoor appen of mailen.
Als je je hobby uitoefent (zoals schaken) dan kun je helemaal uit staan, d.w.z. je bent met je hobby bezig en met niets anders. Daarom kan een hobby je tot rust brengen, je trekt je tijdelijk terug uit de hektiek van werk of andere beslommeringen.

Op de smartphone en sociale media lopen werk en privé zo sterk door elkaar dat je nauwelijks tot rust zal komen.  Dat gebrek aan herstellen geeft het risico van een burn-out.
Daarom wordt in het artikel aangeraden om doelbewust tijd te maken voor een hobby en die hobby regelmatig uit te oefenen.
Belangrijk is dan ook dat je in je hobby kunt blijven leren, zodat je je hobby steeds beter kan uitoefenen.

Het is dus voor ons als schakers duidelijk dat schaken in clubverband een hele goede hobby is: regelmatig kan je je hobby uitoefenen, wekelijks op de club en maandelijks in de externe competities. Er zijn genoeg mogelijkheden om je speelsterkte te verbeteren en dat geeft bevrediging.
Verder is het lidmaatschap van een schaakclub een sociaal gebeuren hetgeen zeer positief uitwerkt (Lees het afscheidsartikel van Gert Kalkhoven hoe hij het clubgebeuren in heel positieve termen omschrijft).

Wilt u het artikel uit de NRC volledig lezen: ga naar nrc.nl en zoek in de krant met de trefwoorden “netflix” en “hobby” en kies dan de titel.

.

Een dikke 1000 partijen verder…

Gewoon een avondje een potje spelen tegen andere mensen in plaats van tegen mezelf schaken thuis.  Biertje drinken, hier en daar een leuk gesprekje. Dat waren zo’n beetje mijn ideeën toen ik lid werd van de schaakclub in Purmerend.

Zo’n 30 jaar later en inmiddels een kleine duizend partijen verder kan ik concluderen dat die ideeën ook zijn uitgekomen. Ik heb veel aardige mensen leren kennen en leuke (en minder leuke) partijen gespeeld. De avonden waren over het algemeen gezellig, de biertjes (en de kaas, worst  en bitterballen) smaakten prima , de zakjes chips kraakten geweldig !!

Onze verhuizing naar Amsterdam was geen reden om van club te veranderen, dus 11 jaar 20 minuten heen en weer over de A7 op donderdag. 

Maar nu zijn we naar Alkmaar verhuisd en die weg is beduidend minder. Ruim 35 minuten en in het donker over een nare weg langs het kanaal en het Alkmaarder Meer. 

Ik ga de club dan ook verlaten. Ik denk met veel plezier terug op alles wat ik binnen de club heb meegemaakt en de mensen die ik er heb ontmoet.

Bedankt en zeker tot ziens ergens achter een schaakbord.

Gert Kalkhoven

In 2016 werd het team waar Gert Kalkhoven deel van uitmaakte kampioen.

Gert, we zullen je missen en we hopen je nog vaak tegen te komen op één van onze toernooien of gewoon op de fiets.
Dank voor je inzet, je gezelligheid en je vriendschap.
Veel succes en plezier in Alkmaar en bij je nieuwe club in Koedijk!
Je bent altijd welkom!
Groeten, namens het bestuur: Kees Pruis

 

 

Lange slotavond Jeugd.

Lange slotavond Jeugd.

Het jeugd schaakseizoen is weer gezellig en feestelijk afgesloten.

Met dank aan de hulp van de vele ouders bij het bakken begon de avond weer traditioneel met het gezamenlijk pannenkoeken eten. Een goed begin voor zo’n laatste avond.

Daarna volgde de laatste 2 ronden van de zomercompetitie. Daarbij bleef het spannend tot de laatste minuut. De winnaars van deze competitie waren: groep 3: Vince van Ingen; groep 2: Sjors Elzinga en groep 1 werd met overmacht (8 uit 8) gewonnen door Vladimir Bartels.

De schaakstukken konden in de doos en wat volgde waren de uitreiking van de diploma’s. We hebben het afgelopen jaar weer veel bijgeleerd en was het werkboek volledig afgewerkt dan volgde het examen. Zo zijn er 19 diploma’s uitgereikt van het stappenplan en van chessity 14 stuks.

En dan natuurlijk de bekeruitreiking: Om te beginnen met de sportiviteitprijs. Dat is natuurlijk moeilijk meetbaar maar in het vooroverleg met alle trainers waren we daar unaniem in, die moest dit jaar naar Nathan van Rijs. Nathan is altijd correct, blijft vriendelijk, ook als het een keer wat minder gaat achter het bord, bereidwillig om altijd even mee te helpen, kortom een voorbeeld voor iedereen.

De aanmoedigingsprijs was voor Ticho Lim. Ons een na jongste lid die een enorme inzet heeft en ook al presteert. Bij de PK van de NHSB heeft hij zich bij voorbeeld al kunnen plaatsen voor het NK. Maar ook zijn deelname aan de GP toernooien leverde al de nodige prijzen op. Vooral zo doorgaan is onze boodschap met deze prijs.

De bekers van de Zomercompetitie werden uitgereikt aan de eerder genoemde winnaars.

Tot slot de bekers voor de keizercompetitie;

Groep 3; 1e plaatst Gijs Veldt ( ons jongste lid), 2e Simge Milli en 3e Julen Gonzalez Wilson.

Groep 2; 1e plaats Dima Ambags, 2e Maren Veldt en 3e Thijmen Dijkman

Groep 1; 1e plaats Romayn Brandsma en daarmee de jeugdkampioen van 208-2019, 2e plaats Dennis Jansma en 3e Barrie Romijn.

Voor iedereen die buiten de prijzen viel was er nog een mooie herinneringsmedaille aan dit mooie schaakseizoen 2018-2019.

Dan zou je denken dat de prijsuitreiking er op zou zitten maar zover was het nog niet. Met dank aan onze sponsor Ton Huisman was er voor alle spelers en begeleiders nog een prachtige Hortensia. (natuurlijk ook voor de ouders die het iedere week maar weer moeten opbrengen om op tijd hun kind op schaken te krijgen). 

Iedereen een hele fijne vakantie en ik hoop jullie weer allemaal gezond terug te zien op donderdag 5 september als we weer van start gaan met het nieuwe seizoen.

Zit dan de avond er echt helemaal op? NEE, er waren nog jeugdspelers die na al deze activiteit nog volop aan de slag moesten in de playoff competitie bij de senioren. De invloed van de junioren (en hun trainers) aan deze competitie was dit jaar wel heel nadrukkelijk.

In groep 1 ging de eindoverwinning naar Sandro Gaeta (net geen jeugdlid meer maar voor mij voelt het nog wel zo) en voor Vladimir Bartels was er de 3plaats In groep 2 vocht Dennis aan het einde van de avond tegen de slaap in zijn partij tegen Ties Wijnen maar wist wel te winnen waardoor hij 1e in deze groep werd. Groep 6 werd gewonnen door Barrie Romijn.

Met al deze prachtige prestaties liep er op het eind van de avond een “apetrotse”jeugdleider rond. Valt er een dag later ook nog eens de schaakmagazine op de mat met een mooi artikel over Romayn. Wat een prachtig seizoen!!