Een stuk gezelliger!


Nieuwsarchief


Categorieën

Lockdown Arena van 1 april 2021

.

Op 1 april j.l. werd het traditionele Lockdown Arena toernooitje gespeeld.

De opkomst was laag. Drie factoren speelden daarbij een rol:
The Passion op de TV, een muzikale verbeelding van het lijdensverhaal op Witte Donderdag voorafgaande aan Pasen.
De marathon-zitting van de Tweede Kamer die zou voortduren tot ver over middernacht.
-Het belangrijke bericht “Schaken opgelost!” dat ook op deze donderdag op deze site verscheen en wellicht de indruk wekte dat schaken zinloos geworden was.

Maar niets was minder waar. Er werd voluit gestreden door die-hards uit Purmerend en Volendam.

De uitslag spreekt voor zich. Schrijver dezes kon de aanstormende Katharina middels twee remises vertragen daarbij geholpen doordat twee spelers de niet in vorm zijnde Katharina zelfs wisten te verslaan.
En Gerard Lonnee slaagde erin om verdienstelijk door te dringen tot het ereschavot.

Volgende week hopen we weer minstens 20 spelers aan te treffen om de degens te kruisen! KOMT ALLEN!!

Huishoudlijke mededeling van de Penningmeester, contributie 2020/2021!

Beste Schaakleden

De inning van de reguliere contributie  met een machtiging, zal in twee termijnen worden gedaan. De tweede inning  zal plaats vinden rond 09 April 2021, gelieve hiermee rekening te houden. Ter info, in de Contributie zit ook de bondsafdracht, op dit moment is dat voor senioren, 50.40 euro en voor de jeugd 26 euro op jaar basis. Tijdens de jaarvergadering in Augustus 2021, het voorstel over de eenmalige verlaging van de contributie, zie mail van onze voorzitter.

 

Penningmeester Schaakclub Purmerend

Delen

Schaken opgelost!

Vandaag kreeg ik een mail van een bron met daarin het verontrustende bericht dat het schaakspel door een nieuw neuraal netwerk is opgelost! Het computerprogramma AlphaZero gebruikte een neuraal netwerk om zichzelf te leren schaken. Door steeds maar weer partijen tegen zichzelf te spelen nam het programma in kracht toe. In slechts 9 uur werd AlphaZero de sterkste speler ooit.
Dit nieuwe neurale netwerk heeft 2 (!) jaar staan draaien op supercomputers en claimt dat het het schaakspel heeft opgelost.

Een paar bevindingen die mijn bron me liet weten:

  • De beste beginzet is bekend.
  • Met wederzijds perfect spel wordt het remise.
  • De Najdorf van het Siciliaans verliest geforceerd.

En zo zijn er nog meer verschrikkelijke feiten.

Gelukkig wil de programmeur, Olaf Prolis, niet dat bekend wordt hoe het spel is opgelost. Zoeken met Google naar meer informatie levert geen resultaat op en ik vermoed dat de naam een schuilnaam is. Misschien niet heel goed gekozen, als de naam een anagram is wordt veel duidelijk. Mijn bron laat weten dat Olaf van de aardbodem lijkt verdwenen. Zit hier de schaakmaffia achter?

Een voorbeeld van hoe het programma naar een stelling kijkt is:

Vanmorgen in mijn mailbox, ik vond het mijn plicht u dit zo snel mogelijk en vandaag nog te laten weten!

Lockdown Arena van 25 maart 2021

.
De wekelijkse wedstrijd via Lichess, daar beginnen we aan te wennen en het hoort er helemaal bij.
Het is wel een surrogaat van de schaakavonden op onze club in het Triton gebouw, maar voorlopig moeten we het ermee doen.

De uitslag spreekt voor zich. Een beetje dringen aan de top maar 100% is meestal goed voor een verdiende eerste plaats.
Vermeld kan wel worden dat Gert Kalkhoven afweek van zijn speelpatroon en u maar liefst 5 partijen (3 gewonnen, 1 remise, 1 verloren) speelde en daarmee 7 punten vergaarde goed voor een goede zevende plaats in de ranglijst.

De volgende wedstrijd is aangekondigd door Bert-Jan met de opmerking dat het niet een 1 april mop betreft.
We hopen weer vele leden en gasten op de digitale 64 velden te treffen!!

 

 

.

Jaap Leguijt overleden

Vandaag bereikte ons het droevige nieuws, dat ons erelid Jaap Leguijt is overleden op zondag 21 maart 2021.
Jaap was al ruim 50 jaar lid van onze vereniging (sinds 1 september 1968) en heeft zich als bestuurslid zeer verdienstelijk gemaakt voor onze vereniging. Hij was de grondlegger van onze jeugdafdeling en leerde de kinderen, naast goed leren schaken, ook met respect met elkaar en het materiaal omgaan. In de tijd van Jaap stroomde de jeugd door naar de senioren en bereikte daar als vriendenteam de hoogste regionen van het Nederlandse competitieschaak. Voor zijn jarenlange inzet werd Jan geëerd als erelid van onze vereniging. We zijn Jaap dus veel dank en respect verschuldigd. Hij zal nog heel lang in onze herinneringen voortleven. We wensen zijn vrouw Frouk en hun (klein)kinderen en naaste familie veel sterkte! Bedankt Jaap voor alles wat je voor het schaken, onze vereniging en de schaakjeugd hebt gedaan!
Het afscheid van Jaap is op vrijdag 26 maart a.s. om 15:45 uur in Het Crematorium te Zaanstad-Zuid. (zie rouwkaart onderaan dit bericht)
Correspondentieadres: Dorpsstraat 1, 1452 PD Ilpendam. Het bestuur heeft namens alle leden een condoleance verstuurd.
Let op! Het is helaas niet mogelijk om naar het afscheid van Jaap te gaan op vrijdag i.v.m de Corona-maatregelen. Namens de vereniging zullen Ties, Ton de Veij, Warner en  ik aanwezig zijn.

Jaap geniet op zijn manier van zijn aanwezigheid op het nieuwjaarstoernooitje.

Op de nieuwjaarsreceptie van 5 januari 2019 liet Jaap nog even zijn gezicht zien. Hij bleef tot op hoge leeftijd betrokken bij onze vereniging en speelde op zaterdag 8 september 2018 nog mee tijdens de feestelijke simultaan ter ere van onze 3 meesterresultaten. Hij speelde toen tegen Michiel Bosman. Nieuwsbericht van deze dag.

Lees ook het prachtige eerbetoon, dat onze clubgenoot en journalist Warner de Weerd schreef in het Noordhollands Dagblad!

Bron: Warder de Weerd/Noordhollands Dagblad
Op het afscheid van Jaap werden mooie woorden gesproken door Ties Wijnen, wiens kinderen les hebben gehad van Jaap, en die Jaap goed kende. In memoriam Jaap Leguijt Hartelijk dank Ties!

Ton Huisman leverde een prachtig bloemstuk namens ons allen. Hartelijk dank daarvoor Ton!