Een stuk gezelliger!


Nieuwsarchief


Categorieën

Vandaag :

♔ niets op de agenda

Romayn geselecteerd voor het Nederlandse jeugdteam!!

De uitstekende prestaties van Romayn Brandsma in de afgelopen weken bij de Nederlandse kampioenschappen hebben geresulteerd in een selectie voor het Nederlandse D- jeugdteam (11-12 jarige). Hij zal  Nederland vertegenwoordigen bij de Europese kampioenschappen in Schotland in juli.

Romayn  gefeliciteerd!!  We gaan je prestaties in Europa met belangstelling volgen.

Voorjaarstoernooi 2018

Het Voorjaarstoernooi 2018 is weer achter de rug. Uit de alleen maar positieve reacties van de deelnemers na afloop kan geconcludeerd worden dat het wederom een succes was.

Met 44 deelnemers in 11 vierkampen was de opkomst minder dan vorig jaar (56) en in 2016 (48). De voorjaarsvakantie van twee weken, het weekend met Hemelvaartsdag en aansluitend Moederdag is daar wellicht debet aan. En een factor kan geweest zijn dat de NHSB het snelschaakkampioenschap uitgerekend op de zaterdag van het Voorjaarstoernooi heeft georganiseerd. Al zag ik in de deelnemerslijst niet veel ‘vaste klanten’ van het Voorjaarstoernooi.

Pas op het laatste moment werd het aantal van 44 deelnemers bereikt. Door late afmeldingen en de aanmelding van de jeugdkampioen van Caïssa -Eenhoorn, de 12-jarig Kevin de Rooij, hadden we ineens 43 deelnemers. Voor de organisatie is 3 te veel het ‘worst case’ scenario, één te veel is ook niet leuk omdat dan iemand moet afvallen. Met 42 zouden we een groep van zes volgens het Zwitsers systeem hebben kunnen laten spelen, met 43 zou er een groep van 3 zijn en is er steeds iemand vrij. Gelukkig kon Sandro Gaeta de laatste plaats opvullen en waren we compleet.

In groep A maakte Johannes Kossen van En Passant zijn rol als ratingfavoriet meer dan waar. Met drie uit drie eiste hij onbedreigd de eerste plaats op. Vorig jaar eindigde hij in de hoofdgroep nog als derde. Zijn rating is in een jaar tijd met ±150 punten toegenomen!

Er was maar één andere speler die met een 100%-score zijn groep won: Wim Dekker in groep E.

Het Voorjaarstoernooi heeft meestal ook concurrentie van een NK jeugd. Slechts 2 jeugdspelers waren van de partij: de eerder genoemde Kevin de Rooij (ongenaakbaar met 2½ punt winnaar van zijn groep) en onze eigen Vladimir Bartels (gedeeld eerste in zijn groep). Helaas moest Barry Broek zich in die groep na één ronde wegens onverwachte werkverplichtingen terugtrekken.

Waren er vorig jaar nog vier vrouwelijke deelnemers nu was er maar één vrouw van de partij, Ryanne Turenhout van LSG, zij won haar groep met 2½ punt.

Er deden ‘maar’ 17 spelers van schaakclub Purmerend mee. Daarvan vielen er maar liefst twaalf in de prijzen: 8 eerste plaatsen en 4 tweede! Een uitstekend resultaat voor onze club.

De gedetailleerde uitslagen vind u via deze link.

Romayn behaalt uitstekend resultaat in Nederlands Kampioenschap Jeugd D

.
Zaterdag 12 mei 2018 werden in Den Haag de slot-ronden 7 t/m 9 gespeeld voor het NK Jeugd D (t/m 12 jaar).

Na de zesde ronde stond Romayn op een vijfde plaats in een veld van maar liefst 50 spelers.
Het werd al snel duidelijk dat Machteld van Foreest haar kandidatuur voor de titel zou waarmaken.

In de ronden 7 t/m 9 boekte Romayn een goed resultaat in aanmerking genomen de sterkte van zijn tegenstanders en het feit dat deze drie partijen de afsluiting waren van veertien dagen wedstrijden (NK Jeugd C te Assen en NK Jeugd D in Den Haag) met een totaal van 18 partijen.
Na zo’n lange periode van spannende partijen begint vermoeidheid ongetwijfeld een rol te spelen. Maar met een resultaat van 5,5 punt uit 9 partijen (61%) en een tiende plaats in de eindstand toont hij uithoudingsvermogen ook al liep hij tegen het eind wellicht een beetje op zijn tandvlees.

In de twee laatste partijen speelde Romayn remises tegen spelers met een Elo rating van 1249 respectievelijk 1108. Romayn staat zelf te boek met een rating van 1703. In de eindstand staan die beide spelers op de achtste respectievelijk elfde plaats, dus op ongeveer het niveau van Romayn.
Hieruit blijkt eens te meer de jongere jeugd last heeft van EGS ofwel de Elo Groei Stuipen. In de praktijk blijkt dat voor enthousiaste jeugdspelers hun geregistreerde Elo rating een minimum is en dat de werkelijke sterkte, afhankelijk van de ernst van de EGS, honderden punten hoger kan liggen.
De senioren zijn gewaarschuwd en worden geadviseerd om jeugdspelers vooral niet te onderschatten.

Ontleend aan de website van de Haagse Schaakbond (plaatsen 1-25 van 50)

 

Al met al heeft Romayn een prachtig resultaat laten zien in beide Nederlands Kampioenschappen. De NHSB en Schaakclub Purmerend kunnen trots op hem zijn.

 

Ontleend aan de website van de Haagse Schaakbond (plaatsten 1-25 van 50)

Romayn in vorm in NK Jeugd D

In Den Haag wordt het Nederlands Kampioenschap Jeugd D (t/m 12 jaar) gespeeld.
Gisteren en vandaag zijn er totaal 6 ronden gespeeld met morgen nog drie ronden te gaan. Vijftig spelers dingen naar de titel waaronder Romayn en ook weer Machteld van Foreest.

Romayn is in uitstekende vorm.
Vandaag stond hij gedeelde eerste en tweede, tesamen met Machteld, met 4,5 uit 5 partijen.
Uiteraard moesten ze in de zesde ronde tegen elkaar.
Romayn is in schitterende vorm en bracht Machteld, na een sterk gespeelde opening, aan de rand van de afgrond door een stuk te winnen. In het verdere verloop liet hij helaas zijn voordeel verloren gaan.
Maar het toont wel dat hij in deze wedstrijden tot de kanshebbers is gaan behoren.

Na deze partij staat Romayn desondanks op de 5e plaats met 4,5 uit 6 en blijft hij kanshebber op een hoge plaats in de eindstand.
Nu al kan gezegd worden dat hij weer een uitstekend toernooi speelt!!