Een stuk gezelliger!


Nieuwsarchief


Categorieën

Vandaag :

♔ niets op de agenda

De Vera Menchik club

.

In de bijdrage van Woudloper dook de naam van de schaakspeelster Vera Menchik al op.

Deze dame van Boheemse afkomst was veruit de sterkste schaakspeelster in de dertiger jaren van de vorige eeuw. Zij speelde dikwijls mee in de grote toernooien uit die tijd zoals daar waren de jaarlijkse toernooien in Margate (UK), Hastings (UK) en Karlsbad (Tjechië). Daar kon zij heel aardig meekomen.

Van de Vera Menchik-club werd je toen automatisch lid als je van haar verloor. En daar waren toch bekende sterke spelers lid van. Bijvoorbeeld Max Euwe was zelfs twee maal lid. Verder waren o.a. lid: Yates, Thomas, Lazard, Capablanca, Reshevsky en Sämisch. Één en ander is na te gaan op de site van chessgames.com.

Helaas is zij op 38 jarige leeftijd in 1944 omgekomen in Londen ten gevolge van de inslag van een V2-bom in het huis waar zij woonde. Anders hadden we vast nog gezien dat de club zich verder uitgebreid zou hebben met illustere namen.

Hoe de leden van de club het lidmaatschap van de Vera Menchik Club hebben ervaren weet ik niet. Beschouwden ze het als een eer of baalden ze omdat ze van een vrouw verloren hadden?

Over een schaker die twee maal remise tegen haar speelde (en dus geen lid van de club was geworden) gaat het volgende verhaal (of is het een confabulatie) rond dat is opgetekend door Henneberke (een schaker die tot de topspelers van Nederland behoorde in de jaren 50-70 van de vorige eeuw)  in zijn boek getiteld “Willem Jan Muhring, een tijdsbeeld. Leven en werken van een internationaal schaakmeester” pags 233 t/m 236:
In 1938 werd in Londen de interland-schaakwedstrijd Engeland-Nederland gespeeld. Voor Engeland speelde Vera (die ondertussen de Engelse nationaliteit had verworven door haar huwelijk met een Engelsman) mee en voor Nederland Muhring. Het bleek dat Muhring zijn twee partijen tegen Vera zou spelen. Beide partijen eindigden in remise waarbij in één der partijen Muhring blij mocht zijn dat hij met een remise weg kwam.
Klaarblijkelijk had Muhring het er toch moeilijk mee dat hij tegen Vera slechts remises speelde want wat bleek: op 14 augustus 1942 trad Muhring in het huwelijk met Adriana de Raad. Volgens haar eigen zeggen was Adriana geheel niet op de hoogte dat zij in het huwelijk trad met een toen reeds in Nederland zeer bekende schaker, laat staan dat zij wist dat hij gespeeld had tegen de toenmalige sterkste vrouwelijke schaakster. Klaarblijkelijk had hij gemeend één en ander voor zijn partner onder de pet te moeten houden.

Als u wilt weten hoe Muhring (en andere toenmalige schakers waaronder een studentikoze Donner (natuurlijk met sigaret in de hand) en Bouwmeester) er uit zag bekijk dan deze foto. Ter vermijding van misverstanden bij de tweede foto moet u weten dat de sponsor van het Ritmeester-tournooi (schreef men toen) de nog steeds bestaande sigarenfabrikant Ritmeester was.

Dat was toch een hele leuke traditie, die Vera Menchik Club.
Menchik, Menchik!? Hé, dat begint met een M!

.

Aanmelden Schaakkamp 2020

Ook dit seizoen wordt er weer een schaakkamp georganiseerd en de voorbereidingen zijn al gestart met het zoeken naar een geschikte locatie voor het weekend van vrijdag 19 tot en met zondag 21 juni 2020. 

Het schaakkamp is voor alle jeugdleden vanaf 8 jaar en het streven is altijd om tijdens het kamp  tegen een lokale schaakclub te spelen of een andere interessante schaakactiviteit uit te voeren.  Naast het schaken zal het schaakkamp ook bestaan uit andere (buiten) activiteiten.

Een impressie van de afgelopen jaren:
https://www.schaakclubpurmerend.nl/jeugd/schaakkamp/ 

De kosten voor het schaakkamp bedragen 100 euro per kind waarbij alles inbegrepen is (ook avondeten op zondag). Sponsors zijn altijd welkom, dus als u iemand kent.

Binnenkort ontvang ieder jeugdlid een email waarin wordt vermeld hoe de aanmelding werkt.

Chris Bartels
Organisator schaakkamp SC Purmerend

NHSB domineert op ‘eigen’ jubilerend Huttontoernooi in Hoorn

Onze jeugd toppers waren er bij:

Robin Jansma werd 2e met het E-team.
Dennis Jansma werd 1e met het D-team
Romayn Brandsma en Vladimir Bartels werden 1e met het C team.

 

Verslag van de organisatie:

De jeugdschakers van de Noordhollandse Schaakbond zorgden zaterdag 12 oktober in Hoorn voor een geweldige prestatie door liefst vijf keer op de eerste plaats te eindigen bij de 60e editie van het Huttontoernooi. Ze wonnen het overall klassement en vier van de vijf titels in de verschillende leeftijdscategorieen.

Sinds 2007 is het Huttontoernooi een Nederlands schaakkampioenschap. Er wordt door de jeugd in vijf leeftijdscategorieën gespeeld en in iedere groep kan de titel ‘Kampioen van de regionale bonden van Nederland’ worden veroverd. Het aantal punten van alle groepen samen levert de succesvolste bond de titel ‘Huttonkampioen van de regionale bonden van Nederland’ op.

De totale eindstand is als volgt:

Plts Regionale Bond mp bp
1 Noord-Hollandse Schaakbond (NHSB) 39 69,5
2 Schaakbond Groot-Amsterdam (SGA) 29 54
3 Haagse Schaakbond (HSB) 29 52
4 Rotterdamse Schaakbond (RSB) 27 54,5
5 Oostelijke Schaakbond (OSBO) 21 44,5
6 Leidse Schaakbond (LeiSB) 18 41,5
7 Noordelijke Schaakbond (NOSBO) 6 10,5
8 Limburgse Schaakbond (LiSB) 1 2,5

De NHSB won tevens de klassementen in de A (t/m 20 jaar), B (t/m 16 jaar), C (t/m 14 jaar) en D (t/m 12 jaar) categorieen. De E (t/m 10 jaar) was een prooi voor de RSB.

 

Purmerend N1 – Vredeburg N1: een uitgebreider verslag

.

Op 10 oktober 2019 speelde team Purmerend N1 een thuiswedstrijd tegen Vredeburg N2. Een kort verslag verscheen op 11 oktober 2019, zie verslag.

Hieronder volgen de partij-verslagen geschreven door de spelers zelf, een goede traditie in dit team.

Na de eerste ronde gaat Purmerend N1 aan kop door de forse overwinning die we op Vredeburg behaalden.
Desondanks een taai spelende ploeg. We wensen hen veel succes in de komende wedstrijden en hopen dat zij onze achtervolgers ook taai tegenstand zullen bieden. En hen nederlagen zullen toebrengen ten einde onze kansen op het kampioenschap in Klasse 2B te vergroten.

 

bord 1 Dirk Aafjes – Arno Buijten 0-1
Een verslag is een groot woord. Heel spannend is het nooit geweest.
Hierbij de stelling na mijn 18e zet (…, 0-0):


De witte dame is wat verdwaald, c5 is zwak, het plukje op g1 en h1 doet niet mee en de witte koning staat op de tocht.
19. Pc3 is nog wits enige hoop, maar ook dat loopt niet goed af natuurlijk. Maar na 19. Ld4? Tfc8 konden de stukken gelijk terug in de doos.

 

bord 2 Frank van de Velpen – Hidde Ebels 1-0
Ik kreeg een onorthodoxe variant van het Engels op het bord en zwart speelde al snel h5 en g5. Dit wordt door mij betiteld als de cockney-variant.
Op zich een goed idee om als zwakkere speler van de twee, zo’n 400 ratingpunten minder, niet lijdzaam af te wachten, maar je tegenstander naar de strot te vliegen.
Een interessant middenspel ontstond waarbij de zwarte koning op f8 dekking zocht.
Wit had het betere van het spel, maar de doodsteek zat er voor lange tijd niet in. En zwart loerde op zijn kans.
Nadat zwart ook de damevleugel had geopend stortte zijn stelling snel in, omdat die open lijn juist door wit kon worden ingenomen. I.p.v. Pd5 had wit het veel betere Ph7, maar dat onderkende Frank niet op het moment dat het nodig was. Na Pd5 duurde het iets langer, maar ook toen kwam een stelling op het bord waarbij wit een kwaliteit voor stond.
Zwart zag af van verder strijden net op het moment dat Nederland 2-1 had gescoord via Luuk de Jong.

 

bord 3 Barry Blekemolen – Rob van Someren 0-1
Altijd toch weer spannend zo’n aftrap van het seizoen. Maar deze keer werd vanwege het aanzienlijke rating verschil een makkelijke wedstrijd verwacht.
Dat verwachtingen niet altijd (direct) worden waargemaakt zagen we op deze donderdagavond ook aan het Nederlands elftal dat gelijktijdig met ons haar kwalificatieduel met Noord-Ierland afwerkte.

Achter de schaakborden ging het gelukkig een stuk beter. Ik was volgens mij als eerste klaar. Mijn tegenstander startte voortvarend maar produceerde zo rond de 17e zet een aantal misperen die mij in staat stelde de partij een gunstige wending te geven. Toen hij daarna ook niet goed reageerde op een door mij ingevlochten matbeeld was het over en uit. Zijn Koning probeerde nog te ontsnappen, maar juist door naar dat ontsnappingsveld te gaan stelde hij mij in staat een leuke mat in zes op het bord te brengen. Daarna werd in rap tempo de overwinning door het team veilig gesteld.

Een goed begin……smaakt naar meer 😊

 

bord 4 Romayn Brandsma – Tars Wanders 1-0

 

bord 5 Hans de Goede – Ton de Veij 0-1
Schietgebedjes
Mijn tegenstander Hans de Goede met een veel lagere rating speelde een prima partij tot …….
Nadat ik met zwart eerst de damevleugel had aangevallen en hij het goed verdedigde, ging ik overstag en probeerde de witte koningsstelling aan te vallen. Dat zag er wel veelbelovend uit.
In het nauw gedreven offerde hij een paard voor de twee verbonden e- en d-pionnen, waarna ik serieus aan de bak moest. Het zag er naar uit dat het toch niet genoeg was voor wit, maar na een blunder op de 45e zet, waarbij ik mijn koning naar f6 speelde i.p.v het veel betere veld op f7 kon hij me met de toren op h6 schaakgeven, waarbij ik mijn loper op g6 moest posteren.
Nadat ik deze zet had uitgevoerd, zag ik ineens het dreigende gevaar en terwijl mijn tegenstander lang nadacht over de volgende zet, heb ik denk ik toch wel zo’n vijf schietgebedjes gedaan.
Het was heel simpel, maar gelukkig overzag hij het schijntorenoffer TxLg6+, waarna de stukken de doos in hadden gekund. Hij speelde de toren naar h4 en daarmee kon ik de partij met gecontroleerd spel uitmaken.

Al met al een gelukkige zege tegen een tegenstander die veel beter speelde dan zijn rating van 1441!

 

bord 6 Vladimir Bartels – Remi Aafjes 1-0

Kort maar krachtig commentaar van Vladimir: Na Pc6-a5 is het afgelopen voor zwart!

 

bord 7 Gert-Jan Hafkamp – Marloes Rogge 0-1

 

bord 8 Kees Kerkdijk – Aart van den Brink 1/2 – 1/2
Een flink verschil in Elo-sterkte maar op het bord was dat niet te merken.
Skandinavische opening met 2. …..Pf6. Met solide zetten hield Aart de stelling in evenwicht.
17 zetten in rustig vaarwater, behalve zet 17 waarvoor ik meende een half uur bedenktijd uit te trekken.
Daarna werd er gedurende 9 zetten in rustig vaarwater verder gevaren en werd bij zet 26 het punt gedeeld. Ondertussen was de stand 5-0 voor Purmerend.
Een pluim voor Vredeburg want er moest toch aan de meeste borden door Purmerend gezwoegd worden om de punten binnen te halen.
Ik zal hun verrichtingen in de komende wedstrijden met interesse volgen.

.

Team PN1 fors van start: Purmerend N1-Vredeburg N2 7,5-0,5

.

Donderdag 10 oktober 2019 werd de eerste ronde gespeeld van de NHSB competitie klasse 2B.

Met enige vertraging konden we onze gasten uit Limmen ontvangen. Limmen ligt niet zo ver, maar het Alkmaarder-meer ligt in de weg tussen Limmen en Purmerend vooral als er veel drukte op de weg is.
Maar om ca. 20:15 uur begon de wedstrijd na een kort welkomstwoord door Bert-Jan.

Een vernieuwd team PN1 trad aan met Ton de Veij als teamleider. Als je het eerste team  in de KNSB klasse jaren hebt geleid, kan je alles aan!!
Na de bijna-degradatie vorig jaar en om te kunnen voldoen aan het wedstrijdreglement is het team Elo-versterkt. De eerste ronde was vaste speler Pieter Hopman verhinderd, maar Arno Buijten, Frank van de Velpen en Rob van Someren traden aan als vaste spelers van het team.

Op papier had ons team duidelijk de overhand. Op basis van de Elo-ratings was een uitslag van 6,8-1,2 te verwachten. Het werd dus 7,5-0,5, dus een winst met een statistische overprestatie.
Desalniettemin was het geen walk-over door ons team.  Hier en daar moest er lang (tot tegen 23:30 uur) gestreden worden om de winst binnen te halen.

De twee junioren Romayn en Vladimir wonnen beiden na een lange partij: Romayn in een toreneinspel KTpi tegen KT, Vladimir in een pionnen-eindspel. Marloes speelde ook een fraaie partij die ze met winst kon afronden.

Voor de gedetailleerde uitslag zie uitslag.

Door deze overwinning gaat Team PN1 met 2 matchpunten en 7.5 bordpunt aan kop in klasse 2B. Een goed begin en nu maar die eerste plaats vasthouden in de volgende zes ronden!!

Zoals traditie is in team PN1 zullen de spelers in een volgend uitgebreider verslag commentaar geven bij deze wedstrijd en met name over hun partij.

De tweede ronde wordt gespeeld op dinsdag 12 november 2019 en wel tegen het team N1 van Oppositie te Heiloo.

.