Een stuk gezelliger!


Nieuwsarchief


Categorieën

Vandaag :

♔ niets op de agenda

Hoe overwinnen we Corona?

De huidige tijd, waarin we in onze bewegingsvrijheid beperkt zijn als een koning op een hoekveld, geeft ons alle ruimte eens bezig te zijn met iets heel anders dan de waan van de dag. Niet bezig zijn met de verkiezingen in de VS, of het aantal mensen dat per dag besmet is met Covid-19.

Eindelijk tijd eens bezig te zijn met zoiets triviaals als bijvoorbeeld de prangende vraag hoe Corona te overwinnen is.

 

Diepgravende research met behulp van een omvangrijke database heeft mij geleerd dat er in de enkelvoudige vorm van Corona toch nog vijf verschillende varianten te onderscheiden zijn: A, D, J-1, J-2 en R. Daarbij is variant J-2 mogelijk een mutatie van variant J-1 en lijkt aanmerkelijk gevaarlijker. Variant J-1 is in alle gevallen overwonnen, J-2 is onverslaanbaar gebleken. Maar omdat de steekproef van bestrijdingswijzen van beide varianten niet heel groot is zijn er geen duidelijke conclusies aan te verbinden. Beschouwen we variant J als één soort Corona dan is het bemoedigende resultaat dat Corona J juist in 66,7% van de gevallen wordt overwonnen.

 

De meest voorkomende variant is Corona R. Uit de gegevens van de database blijkt dat de bestrijders van Corona in minder dan de helft van het aantal gevallen aan het langste eind trekt, slechts 45,5%. Het percentage waarin variant R slachtoffers maakt ligt met 61,5%, ruim boven het positieve bestrijdingspercentage, en is daarmee de meest gevaarlijke.

 

Uiteraard heb ik nog nader onderzoek gedaan naar welke aanpak het beste resultaat geeft. Helaas zijn de steekproeven niet erg groot. Toch zijn er enkele voorzichtige conclusies te trekken.

De eerste conclusie is dat de bestrijders van Corona, zeker waar zij het niet redden, wel eens wat meer aan een goede ontwikkeling hadden mogen denken. Sommige bestrijdingswijzen zien er echt knullig uit.

Een tweede conclusie is dat er nog geen eenduidige, gecoördineerde aanpak is. Corona is op veel manieren bestreden, waarbij opvalt dat veel landen hun eigen manier van aanpak hebben. Een nadere analyse laat zien dat de bestrijding zoals in de Scandinavische landen geen enkel positief resultaat oplevert. De solide Franse aanpak boekt gemengde resultaten en lijkt daarom veelbelovend. De resultaten in Italië zijn wisselend, de wijze waarop Corona tegemoet wordt getreden is tamelijk agressief. Op het vasteland gaat het faliekant mis, de aanpak op Sicilië werpt echter wel zijn vruchten af.

Het meest succesvol is de Engelse aanpak, die erg geïnspireerd lijkt te zijn op hoe men Corona in de omgeving van Barcelona (Catalonië) aanpakt.

De meer orthodoxe behandelwijzen, zoals die bijvoorbeeld in de Slavische landen wordt gehanteerd, leveren nog niet voldoende resultaat op om van succes te kunnen spreken. Dat kan te maken hebben met het tempo waarin de ontwikkelingen zich voltrekken. In nog geen 36% van de gevallen wordt winst geboekt.

Experimentele behandelingen, waarbij eerst veel moet worden geïnvesteerd, hebben nog maar in 50% van de gevallen succes.

 

Alhoewel het interessant is om nader onderzoek te doen naar de meervoudige vormen van Corona, vooral Corona Gentil roept de vraag op wat er dan wel zo aardig aan Corona is (in een steekproef van 70 wordt Corona slecht in 30% volledig overwonnen!), laat ik dat voor nu even zitten.

 

In tabel 1 zijn de resultaten uit mijn onderzoek van de database weergegeven. Het is duidelijk dat er nog een lange weg te gaan is voordat Corona voor 100% wordt overwonnen. Nu lukt dat nog maar in 45,5% van de gevallen, vooral te wijten aan Corona R.

 

Tabel 1

 

Corona variant Steekproef
grootte
Fataal Onduidelijk Corona

Overwonnen

Totaal
Corona
% Positieve
Bestrijding
Corona A 1 0 0 1 0 100,0%
Corona D 5 2 2 1 3 40,0%
Corona J-1 2 0 0 2 0 100,0%
Corona J-2 1 1 0 0 1 0,0%
Corona R 13 8 0 5 8 38,5%
TOTAAL 22 11 2 9 12 45,5%

 

 

 

Tabel 2 Gespecificeerde resultaten en bestrijdingswijzen

Wit Zwart Uitslag Opening
Corona, Danilo Carucci, Bruno 1-0 Alekhine’s defence: two pawns (Lasker’s) attack
Corona, Danilo Picciau, Marta 1/2-1/2 French: exchange (4.Bd3 Bd6)
Corona, Rafaele Lussu, Andrea 1-0 Giuoco Piano
Corona, Rafaele Sonis, Francesco 1-0 Giuoco Piano: Greco’s attack
Corona, Rafaele Mannino, Giacomo 1-0 King’s pawn game
Corona, Adan Blanco, Marcos 0-1 Nimzovich-Larsen attack: Indian variation
Corona, Rafaele Lobina, Giulio 1-0 Old Benoni defence
Corona, Rafaele Pistis, Laura 1-0 QP counter-gambit (elephant gambit)
Corona, Jesus Quijano Xacur, Oscar 1-0 Queen’s pawn game, Chigorin variation
Corona, Rafaele Sanna, Yuri 0-1 Queen’s pawn: Charlick (Englund) gambit
Serra, Emanuele Corona, Rafaele 1-0 Bird’s opening
Moroni, Luca Jr Corona, Rafaele 1-0 English: Neo-Catalan
Caglio, Luigi Corona, Rafaele 1-0 French: Tarrasch, open variation
Lima, Darcy Corona, Janet 1-0 King’s pawn opening
Jenkins, Dominique Corona, Janet 1-0 Philidor: Hanham variation
Ibba, Isacco Corona, Rafaele 1-0 QGD (plus Catalan & Dutch)
Marchionni, Daniele Corona, Rafaele 0-1 QGD: Albin counter-gambit
Giordano, Giulia Corona, Danilo 0-1 Queen’s pawn game, Chigorin variation
Onnis, Luca Corona, Danilo 1/2-1/2 Queen’s pawn: stonewall attack
Boi, Fausto Corona, Rafaele 0-1 Scandinavian (centre counter) defence
Toniolo, Massimo Corona, Rafaele 0-1 Scandinavian defence
Pes, Eleonora Corona, Danilo 1-0 Sicilian: Smith-Morra gambit

 

Bron: Megadatabase 2016

 

Voor degenen die zelf onderzoek willen verrichten hieronder de ruwe data. Verwacht geen hoogstandjes…

Joop Wickel overleden

Op donderdag 15 oktober is  Joop Wickel op 83 jarige leeftijd overleden.

Hoewel hij de laatste jaren al erg kwakkelde met zijn gezondheid, kwam het bericht ook voor ons toch nog onverwacht. Ik sprak hem afgelopen zomer nog en toen verheugde hij zich er al weer op om weer te kunnen schaken, zodra dat weer mogelijk was.
Hij was een echte liefhebber en speelde tot vlak voor de corona nog zijn partijtje mee. Zijn laatste partij speelde hij op 13-2-2020 en die won hij nog….Op 26 februari kreeg ik van hem een berichtje, dat zijn vrouw Elly gevallen was en dat hij voorlopig niet kwam.
Zijn vrouw bracht hem de laatste tijd altijd en dan vroeg hij of ik hem na afloop even thuis wilde afzetten, omdat ik toch die kant uitging. Het was soms wel bijna 00:30 uur voordat hij dan door mij voor de deur werd afgezet. Voor zijn vrouw natuurlijk ook een veilig idee, dat hij op deze manier vertrouwd thuis kwam. En hij was me dan ook altijd zeer dankbaar.
Joop, we zullen je missen! Het was fijn om je gekend te hebben en om tegen je te spelen, want je was een goede, sportieve speler! Wij wensen jouw vrouw Elly en de (klein)kinderen veel sterkte om dit verlies te verwerken.
Namens alle leden en het bestuur,
Een laatste schaakgroet!
Kees Pruis
Voorzitter schaakclub Purmerend

Joop Wickel omringd door schaakvrienden tijdens het Tulpentoernooi 2017.

Online valsspelen

Nadat eind vorig jaar de geboren grootmeester Oekraïner Rausis was betrapt op valsspelen, door in het toilet gebruik te maken van zijn smartphone heeft het bestuur gisteravond geconstateerd, dat er tijdens de virtuele clubavond door één van onze leden aantoonbaar gebruik is gemaakt van de analyse-modus van Stockfish. Zettenreeksen van 32 zetten werden gespeeld, waarbij steeds de beste zet van SF werd gespeeld.
Het bestuur neemt dit ernstig op en heeft de betreffende persoon, die ook al eerder in de fout ging, hierop aangesproken en bestraft.
Dit onsportieve gedrag kan ertoe leiden, dat onze leden die wel eerlijk spelen afhaken voor de virtuele clubavonden en wellicht zelfs overwegen om hun lidmaatschap op te geven. Het is dus een ernstige overtreding, die we zeer serieus nemen. Het bestuur heeft besloten om het betreffende lid voor 3 virtuele clubavonden te schorsen. Mocht het betreffende lid zich daarna ooit nog eens schuldig maken aan dit ongewenste gedrag, dan zal het bestuur overwegen om het betreffende lid  te royeren en ook bij de aangesloten bonden als valsspeler te laten aanmerken.
Hopelijk zal het niet zover komen en besluit het betreffende lid voortaan om zijn/haar leven te beteren. Het is maar een spelletje en daarbij is tegen je verlies kunnen en sportiviteit belangrijker, veel belangrijker dan winnen en daarmee de reputatie van jezelf en de club op het spel te zetten.

Namens het bestuur,
Kees Pruis
Voorzitter schaakclub Purmerend

Lockdown toernooi

Dan maar weer online bedacht het bestuur vanmiddag, nadat de onderhandelingen met Triton op niet waren uitgelopen. Helaas konden we niet live schaken, ondanks alle goede voorzorgsmaatregelen.
Niet getreurd! Bert Jan zette de Lichess competitie op en daaraan namen maar liefst 18 spelers deel, op minstens 1,5 km van elkaar en zonder mondkapje!
Frank Reurs trok voortvarend van leer en wist een prachtige score op te bouwen. Toegegeven, hij kreeg 1 partij cadeau, maar verder won hij de laatste 5 partijen, ook van de bijna onverslaanbare S.F. Valencia. Maar ook nog eens verrassend van Nico Felten in de laatste partij!
Gefeliciteerd Frank! En alle andere deelnemers: fijn dat jullie er waren! Het clubgevoel was er toch weer even! 18 deelnemers is niet slecht!
Bedankt voor de organisatie Bert Jan Melchers! Volgende week zelfde plek, zelfde tijd? Of er moeten wonderen gebeuren……