Categorieën
Vandaag :
♔ niets op de agenda
Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

De Dame ( 2 )

Er zijn  heel wat verhalen uit de schaakwereld waarin de Dame een prominente rol speelde!En in mijn eigen leven is dit ook nog steeds zo! Haar schoonheid en kracht die ze zowel op als buiten het bord toont!

Ja,we kunnen niet zonder haar, want dan wordt het spel heel wat gecompliceerder!

Vandaag gaat het over de wereldkampioene Nona Gaprindasjwili.

 

Nona werd in 1941 in Georgie geboren, studeerde talen in Tiflis en bezocht de schaakschool in Makagonov.

Toen zij,21 jaar oud, wereldkampioene werd, kwam er in de Sovjetunie een parfum op de markt, dat haar naam

droeg: Nona.

Zij vestigde een reeks records. Als eerste vrouw behaalde zij de internationale dames-meestertitel, maar ook wist zij door deelneming aan gemengde toernooien de heren-meestertitel te halen, en later de grootmeestertitel. Na Vera Menchik (1906-1944) was zij de eerste vrouw, die de confrontatie met mannelijke collega’s in internationale toernooien niet schuwde.

Als zestienjarige werd zij dameskampioene  van Tiflis en toen zij in 1962 de wereldkampioene Bykova opvolgde, deed zij dat met een opzienbarende overwinning van 7-0 en 4 remises. Sinds die tijd verdedigde zij haar titel driemaal  zonder moeite tegen de even oude Alla Kusjnir en eenmaal tegen Nana Alexandria. Helaas verloor zij in 1978 het wereldkampioenschap  aan 17-jarige landgenote Maja  Tsjiboerdanidze met 6.5 -8.5

Nona geniet nog steeds? in Rusland (?) de populariteit van een filmster, vooral ook door haar felle wedstrijdmentaliteit.

Haar spel bevat een korreltje gif, en weerlegt zij het oude vooroordeel,  dat vrouwen alleen intuïtief en impulsief kunnen spelen. Nona en Maja worden tegenwoordig als voorvechtsters van de vrouwenemancipatie in de schaakwereld beschouwd.

De  Woudloper

Delen