Categorieën
Vandaag :
♔ niets op de agenda
Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

Enkele aspecten van de virtuele schaakavonden.

.

Om de corona-crisis enigszins te omzeilen spelen we via internet schaakpartijen tegen elkaar.

Wij zijn niet de enigen die dat doen, want er zijn meer personen en clubs die hun toevlucht nemen tot schaken via internet. (zie hiervoor schaaksite.nl)
Ik noem, met enige schroom, het door chess24 georganiseerde rapidtoernooi met Carlsen en zeven door hem uitgekozen topspelers, waaronder Anish Giri. Het verschil is dat het bij ons om de eer gaat en bij de topspelers om een totaal prijzengeld van $ 250.000!! Kunnen wij ook niet eens zo’n sponsor vinden??

Op deze website wordt telkens een kort verslag gedaan van onze lichess.org schaakavondjes.

Wat is een verschil tussen onze vroegere schaakavonden in het Triton (die hopelijk spoedig weer gehouden kunnen worden) en het internet-schaken??

Het gebruik van een alias
Wie is bijvoorbeeld Euwe36 of Stalemat3?
Normaal zie je voor je de persoon tegen wie je schaakt en weet je wat zijn gedrag op de 64 velden ongeveer is. Op internet zie je alleen de bewegende stukken en is de tegenstander je onbekend.
Uiteraard zal iedere naam na veel virtuele schaakavonden gaan leven door prestatie en schaakstijl. Maar nu is het nog vechten tegen een vermomde tegenstander maar wel een fris van de lever gevecht zonder de last van voorkennis omtrent je tegenstander.
VRAAG: Aliassen of niet? Moeten degenen die een alias hanteren hun naam bekend maken??

(Veranderen van gebruikersnaam: Klik op uw gebruikersnaam rechter bovenhoek als u ingelogd bent. Ga naar “voorkeuren”. Ga naar “verwijder account” in de linker benedenhoek. Verwijder uw account. Maak een nieuw account aan met de nieuw gekozen gebruikersnaam. Let op: met het verwijderen van uw account verliest u ook uw Lichess geschiedenis inclusief uw rating. Maar het gaat om het schaakspelen, niet primair om de rating.).

Muisoefeningen
Hoe gemakkelijk is het niet soepel en nauwkeurig de schaakstukken te plaatsen en verplaatsen of een fysiek bord. Bij internet-schaak zet je middels de muis,
Daarom, en vooral bij snelschaken, is een goede beheersing van de bewegingen van de muis en de muisklik van essentieel belang.
Aangeraden wordt om op internet muisoefeningen op te zoeken en nauwkeurige en snelle muisbewegingen te trainen.

lichess.org
Duizenden spelers maken tegelijkertijd gebruik van lichess.org. Als je inlogt dan heb je kans dat je 75.000 medespelers aantreft die zo’n 30.000 partijen spelen.
Het viel me op dat op de vorige virtuele schaakavond (16 april) tot twee maal toe er een korte onderbreking (ca. 10 seconden) werd aangekondigd middels de volgende mededeling:

Zouden zoveel meer schakers via lichess.org zijn gaan schaken zodat de site overbelast wordt??
Hopelijk is de geschetste situatie niet een situatie die gaat optreden als de corona-crisis lang gaat duren en we wekelijks per computer schaken. Zo te zien worden de dames dan niet aangetast door internet-schaken. Dat is dan gelukkig beduidend veel meer dan een schrale troost.

 

Laat u niet weerhouden om op 23 april 2020 weer in te loggen op lichess.org voor 2,5 uur speelplezier.
Zaal open vanaf 19:30 uur. Stipte aanvang van de partijen 20:00 uur.
U kunt ook eerst als toeschouwer de kat uit de boom kijken.

Het internet-adres is al per e-mail aan u toegestuurd voor een snelle toegang tot de virtuele speelzaal!!

KOMT ALLEN!!!

.

Delen