Categorieën
Vandaag :
♔ niets op de agenda
Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

Hing Ting flikt het. Deens scenario lonkt.

De iets ouderen onder ons herinneren het zich vast nog wel. 1992, het EK voetbal in Zweden. Een hoop gedonder met Joegoslavië dat verwikkeld was in de Balkanoorlog. Een week van tevoren besloot de UEFA dat ze niet mee mochten doen. Denemarken was de runner-up en mocht ze vervangen. De spelers lagen echter al lang en breed met vrouw en kinderen op het strand in Ibiza. Twee dagen later was het team voor het eerst bijeen in Zweden. De rest is geschiedenis.

Met Sergej Tiviakov in de rol van de Joegoslaven en Hing Ting in die van de Denen, al lag hij niet met vrouw en kids op het strand van Ibiza maar was hij gewoon thuis in Amsterdam, lijkt zich nu eenzelfde soort scenario te ontvouwen bij het NK schaken.

Hing Ting Lai en Casper Schoppen aan het begin van hun tweede tiebreakpartij. Op de achtergrond wedstrijdleider Frans Peeters (foto Ad Bruijns).

 

Na in de eerste twee knock out ronden FM Jonas Hilwerda en GM Ruud Janssen te hebben geëlimineerd leek het er afgelopen donderdag aanvankelijk op dat GM Casper Schoppen een maatje te groot zou zijn. Hing Ting verloor vrij kansloos. Maar vrijdag wist hij zijn rug te rechten en liet hij Casper in het zand bijten. Zaterdag dus een tie break van in eerste instantie twee rapidpartijen met tempo 25m+10s. De eerste rapidpartij werd een prooi voor Hing Ting dus hoefde hij de tweede partij slechts remise te houden. Er ontspon zich een fascinerend gevecht dat ik je niet wil onthouden. Na de 9. 0-0-0 van Casper met wit waren de intenties duidelijk. Hij wil met g4 en h4 de vijandelijke koning het vuur na aan de schenen leggen en de 0-0 van zwart verhinderen. Met de opstoot 20. h5 en zwarts wanhopige antwoord 20. … Da5 om enig tegenspel op de damevleugel te krijgen lijkt het een kwestie van tijd voordat de stand weer gelijk getrokken zal worden. Maar i.p.v. de druk op de koningsvleugel op te voeren besluit wit met de opstoot 23. d5 het via het centrum te proberen. Na 23. … cxd5 24. Txd5+ exd5 is zijn voordeel als sneeuw voor de zon verdwenen. Uiteindelijk blijft er een eindspel over met wit: K+D+ap+bp+cp tegen zwart: K+D+ap+bp wat theoretisch remise is. Maar na de 68e zet van wit, beide spelers zijn inmiddels in vliegende tijdnood, begaat zwart een aantal onnauwkeurigheden die echter door wit niet verzilverd worden en met 75. Kb6 laat wit uiteindelijk een pattruc toe. I.p.v. het gespeelde geeft mijn engine hier 75. c5 aan met mat in 20.

 

 

De buit is binnen. Hing Ting gefeliciteerd met dit prachtige resultaat. Hij plaatst zich samen met Roeland Pruijssers, Robin Swinkels en Max Warmerdam voor de dubbelrondige vierkampfinale die van 27 november tot en met 3 december 2021 in de Maastoren Rotterdam op het hoofdkantoor van Deloitte zal worden gehouden.

 

 

Delen