Categorieën
Vandaag :
♔ niets op de agenda
Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

Opgeloste raadsels!

Gelukkig ben ik niet de enige, die van puzzels en raadsels houdt.
Penningmeester was natuurlijk het woord dat ik zocht bij de omschrijving: Schaker met een bepaald specialisme, die bij geen vereniging mag ontbreken! Erg mooi gevonden door de bedenker, maar ook door een aantal oplossers, die daarmee de felbegeerde Belgisch-biertje-voucher bemachtigden!

Hartelijk dank voor jullie deelname aan het oplossen van de raadsels. Het was een hele puzzel om na te gaan, wie de eerste was, die de raadsels had opgelost.
Bij nadere bestudering heb ik besloten, dat de prijs toekomt aan Marc Holla, omdat hij alle 3 goede antwoorden op 24 april  als eerste naar mij toestuurde, bovendien compleet met de berekening!
Ik ben van mening, dat het ontcijferen van de afzender van de puzzelraadsels mede onderdeel was van het oplossen van de puzzel en daarmee heeft Marc Holla de test met vlag en wimpel doorstaan en dus gewonnen. Er waren enkele leden, die dachten dat het artikel van Kees Kerkdijk was en stuurden het antwoord naar hem.  Ik heb overigens wel besloten, om alle inzenders van 1 of meerdere goede antwoorden te belonen met een voucher voor een gratis Belgisch biertje.
Dit zijn: Rob van Someren, Rob Hählen (die zo sportief was om te melden, dat hij de crypto en de eerste puzzel al kende) Ton van Diepen en  Kees Kerkdijk.

De eerste en erg mooie oplossing kwam dus van Marc Holla:
Dit probleem ging eigenlijk meer over goed kijken, dan goed rekenen! En natuurlijk de regel, dat je eerst de bewerking x doet en dan van links naar recht de andere bewerkingen. Dus eerst (nadat je hebt uitgevonden, dat het mannetje (met 2 schoenen en 2 zakken) 19 waard is en 1 zak 2), vermenigvuldig je dus eerst de 19 x 2, waarna je van links naar rechts de som  5 + 38=43 uitrekent. Dit was de warming up!

Het ” schaakprobleem” was natuurlijk veel leuker voor ons.
Ook daar kies ik weer voor de oplossing van Marc Holla: De verrassing zat hem eigenlijk vooral in het feit, dat de laatste pion klein is en boven de toren. Dit gaf al aan, dat het om een getal in de zoveelste macht ging. Eerst dacht ik en met mij velen, dat het om 22  ging, maar natuurlijk gaat het om 24, omdat de pion 4 waard is. Dus 2x2x2x2=16. Dit was echt leuk. Het schijnt, dat er veel van dit soort “schaakproblemen” bestaan, maar daar mag iedereen zelf naar zoeken op internet. Bedankt voor jullie inzendingen! De verdiende vouchers zullen worden uitgereikt op de eerste de beste clubavond die we weer met elkaar hopen te beleven in Triton!
Marc van harte gefeliciteerd en dank voor je mooie oplossingen!

 

Delen