Categorieën
Vandaag :
♔ niets op de agenda
Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

Purmerend 2 prima uit de startblokken

Uitslagen en stand

Met Kees Kerkdijk als invaller voor de jarige Rob van Someren (60) en nieuwkomer Sven Damen op het 8e bord is het 2e team de bondscompetitie NHSB Promotieklasse 2017-2018 gestart met een klinkende 5½-2½ overwinning op HWP Haarlem 3. Toen ik, na zelf een dikke 0 te hebben geïncasseerd op het Kennemer Open, tegen 17:00 uur in Triton aankwam was de stand inmiddels al 3½-2½ in ons voordeel.

Uit de aantekenining die Ton de Veij voor mij op het wedstrijdformulier had gemaakt  kan ik opmaken dat Dennis van den Beld na goed 1½ uur spelen de eerste was die zijn tegenstander tot overgave dwong, 1-0.

Vervolgens was het invaller Kees Kerkdijk die remise speelde, 1½-½. Over zijn partij berichtte hij mij het volgende:

Invallen in het tweede team is altijd anders want er wordt op zaterdagmiddag gespeeld. En er is een ander speeltempo. En als het eerste team dan ook thuis speelt zie je ook constant belangstellenden in de zaal, inclusief personen in scootmobiel met knipperende lichten en claxon bij achteruit rijden èn personen die hun mobieltje aan hebben staan dat dan ook prompt geluiden geeft.
Op mijn bord kwam de ruilvariant van het damegambiet.
Mijn tegenstander speelde snel hetgeen een indicatie is dat hij de opening goed kent. Ik speelde, na lang wikken en wegen, de geijkte zetten maar had toch het idee dat ik minder actief kwam te staan. Maar al op de 15e zet werd door wit e3-e4 gespeeld en op de 18e zet d4-d5 omdat Frank, zoals hij later zei,  zijn geisoleerde pion wilde oplossen.
Ineens kwam een stelling op bord die qua karakter meer past bij een open opening met voornamelijk stukkenspel. De stelling zat ineens vol tactische wendingen, in sommige varianten kon ik mat geven op de onderste rij.
Zet 20 van mijn tegenstander was een damezet om uit een penning te komen maar de zet was minder goed. Ik zag dat ik kon afwikkelen naar een eindspel met licht voordeel. Frank echter wilde dat eindspel niet ingaan maar met zijn volgende zet gaf hij een stuk weg, hetgeen ik niet zag maar daarentegen afwikkelde naar een gelijk eindspel. Op het remiseaanbod van mijn tegenstander ging ik, na overleg met de teamleider,  in.
Enerzijds bevredigend dat ik een half punt binnen bracht voor het team, anderzijds gefrustreerd dat ik een eenvoudige stukwinst over het hoofd had gezien. Nou ja, dat is “all in the game” zoals ik zo dikwijls tegen mijn clubgenoten luchtig zeg en in stukjes op de website schrijf, maar het is minder luchtig als je het tegen jezelf moet zeggen!!

Al met al toch een leerzame partij, dus ik kreeg weer ruimschoots waar voor mijn (verhoogde) contributie!”.

Hierna was het de beurt aan Michael Yu (remise) en Marc Holla (winst) om de stand op te trekken naar 3-1.

Helaas moest Sven Damen daarna zijn debuut als vaste speler van het 2e besluiten met het omleggen van zijn koning maar van Ton de Veij hoorde ik dat hij zich kranig geweerd had, 3-2.

Nadat Robbert Mirani vervolgens ook een half duitje in het zakje had gedaan (3½-2½) arriveerde ik de speelzaal.

Nog bezig waren Ton van Nieuwkerk en Pim Jekel en Ton de Veij had mij al ingefluisterd dat beide zeer gunstig dan wel niet gewonnen stonden. Ton van Nieuwkerk had een eindspel op het bord met een dame en twee pionnen tegen een paard en een zwikkie pionnen. Nadat de dame zich tegoed had gedaan aan een aantal van die pionnen offerde Ton haar op voor het paard waardoor één van zijn pionnen de vrije overtocht naar de 8e rij werd gegarandeerd, 4½-2½.

Pim Jekel was de laatste die zijn tegenstander aan de zegekar bond. Met een dame voor een toren + stuk had hij de lastige taak om het laatste punt binnen te harken. Secuur de verbonden torens van zijn tegenstander ontwijkend wist hij met zijn dame zo te manoevreren dat deze uiteindelijk op moest geven, 5½-2½.

Al met al een flitsend begin van het 2e team. Over drie weken tegen Santpoort 2 gaan we proberen hier een mooi vervolg aan te geven.

Bert-Jan

 

 

 

Delen