Categorieën
Vandaag :
♔ niets op de agenda
Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

Schakende vrouwen, vrouwenschaak en damesschaak.

.

Een aardig schilderij waarop vier vrouwen te zien zijn. Twee schaken er en twee kijken toe.
Het betreft hier een schilderij getiteld Het Schaakspel. Het schilderij is in 1555 gemaakt door Sofonisba Anguissola waarop haar zussen Lucia, Europa en Minerva tezamen met hun dienstmaagd te zien zijn.
Zo te zien vermaken de dames zich wel vooral de jongste zus.

Hans Ree vermeldde in zijn recentste wekelijkse schaakrubriek in NRC dat de KNSB, in haar Meerjarenbeleidsplan (pagina 7), zou overwegen om het vrouwenschaak af te schaffen. Hij noemt het schokkend nieuws.
Ter geruststelling meldt hij direct dat de KNSB niet bedoelt om een punt achter schaken door vrouwen te zetten.  De KNSB heeft het over aparte wedstrijden voor vrouwen.
Ree geeft aan dat het goed zal aflopen omdat de KNSB echt niet de vrouwenkampioenschappen zal afschaffen, maar dat de KNSB, met kennelijke bedoelingen, het geschikte jargon van de subsidiespelers hanteert.

Als u het Meerjarenbeleidsplan leest zult u zien dat de KNSB ook zal inzetten op damesschaak, zie ook pagina 7 onder Diversiteit & Inclusiviteit. Wellicht is er verschil tussen vrouwenschaak en damesschaak; de tijd zal het leren.

Overigens geeft Ree aan dat het nog wel lang kan duren voordat mannen en vrouwen gelijkwaardig in één kampioenschap kunnen spelen.
Echter ontwikkelingen kunnen snel gaan en daar kunnen we in Purmerend over meepraten. In de Lockdown Arena’s van het afgelopen jaar is inderdaad geen sprake van gelijkwaardigheid. Katharina Ricken veegt bijna altijd de vloer met ons aan!

Maar op donderdag 23 december 2021 was de kat van huis en dus dansten de muizen op tafel.
Door de bekende moeilijke relatie tussen Lichess en Katharina kon zij slechts twee partijen spelen. Hiervan maakten de muizen gebruik en na een spannende strijd tussen jocotoko (Frank Reurs) en Valencia39 (Gerard Lonnee) ging Frank er met de trofee vandoor.

Gerard Lonnee versloeg zelfs Katharina, maar helaas is die partij gewist en kunnen we die partij niet tonen.
Door een speling van Lichess eindigde Kees Kerkdijk als tweede: in de eindstrijd stond hij op de derde plaats, maar door verlies van Gerard tegen Frank steeg Kees een plaats op zonder daarvoor een stuk te hoeven verzetten. Gerard eindigde verdiend op de derde plaats.

 

De avond werd ook bezocht door onze oudvoorzitter en gewaardeerd oudlid Gert Kalkhoven.
Ondanks corona zetten de de Volendammers toch de onderlinge competitie voort en dat geheel binnen de coronaregels. Hoe dat mogelijk is kunt u lezen op hun website. Het is ook de reden dat hun gewaardeerde deelname op een laag pitje staat.

(correcties nog uit te voeren).

.

 

 

 

Delen