Categorieën
Vandaag :
♔ niets op de agenda
Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

Titelwedstrijd Purmerend 2

Stand Purmerend 2

Door een hectische periode op het werk wat later dan gepland maar dan toch het verslag van de kampioenswedstrijd van het tweede team tegen Caissa Eenhoorn 3. Op dinsdag 8 maart vertrok het team richting Hoorn met twee invallers in de gelederen. Peter Smits onze topscorer was helaas verhinderd door een meerdaagse cursus en zelf had ik besloten om in deze belangrijke wedstrijd voor de verandering op te treden als non playing captain. Als invallers had ik Anton Bakels en Arno Buijten bereid gevonden en beter kun je het niet treffen natuurlijk.

Tegen achten arriveerden we in Hoorn waar Caissa de vertrouwde speellocatie de “Huesmolen” heeft ingeruild voor een kille nieuwbouw locatie in de middle of nowhere. Ik vermoed dat dit om financiële reden is gedaan. Dit vermoeden werd nog eens bevestigd toen ik bij het uitdelen van de consumptiebonnen werd overgeslagen. Of was de koude oorlogvoering reeds begonnen? Voorzitter en speler van hun derde team Fred Avis nam het woord. Hij maande om stilte en sprak zijn krijgers toe in bewoordingen die deden vermoeden dat zij nog kansen zagen om ten koste van Purmerend zelf het kampioenschap te pakken. Daar had ik zo mijn eigen gedachten over. Dan de wedstrijd….

Bord 1

Op bord 1 speelde Anton tegen Holger Bonte (1904) het vroegere jeugdtalent van Caissa, maar ja hoe lang kun je een talent blijven? Anton bracht een Engelse partij op het bord en koos voor de stonewall opstelling. Bonte probeerde met f5 het witte centrum aan te tasten. Op enig moment kiest Anton voor de doorbraak met d5 maar na Bonte’s cxd5 verzinkt hij in diep gepeins. Heeft hij soms iets over het hoofd gezien? Ik zie het niet. Uiteindelijk slaat Anton met zijn e-pion terug. Bonte heeft nu een geïsoleerde pion maar krijgt wel meer invloed in het centrum. Anton vraagt mij of remise een optie is, maar op dat moment is de stand in de wedstrijd nog niet duidelijk genoeg dus we besluiten dat hij rustig door speelt. Niet lang daarna wordt de partij toch scherper en na een kleine combinatie dreigt Anton een vork. Inmiddels is de stand in de wedstrijd dan al zodanig in Purmerends voordeel dat Bonte de strijd staakt.

IMG_1839

Bord 2

Hier speelde Dennis tegen Roy Kerkhoven (1874) weer een zeer solide partij. Na een Philidor opening met Dameruil ontwikkelde Dennis verder met Lb4 waarna beide spelers op een rustige wijze hun ontwikkeling voltooiden. Op enig moment wist Dennis een pion voor te komen maar was naar mijn mening wel sprake van compensatie voor de wit speler. Dennis blijft scherp tegenspel bieden waardoor er allerlei kleine combinatie mogelijkheden ontstaan. Dennis denkt lang na om de beste te kiezen, maar toen die eenmaal gevonden was zette hij de sloophamer aan. De ene na de andere pion verdween van het bord en Kerkhoven zag al snel het kansloze van zijn missie in.

Bord 3

Hier speelde Arno misschien wel de beste partij van de avond. Na 2 uur spelen staat er een complexe stelling op het bord en hebben beide spelers nog niet gerocheerd. Arno had met h3 en g4 een vijandelijke Loper verjaagd maar zijn Koning leek wat op de tocht te staan. Zetje voor zetje werd echter de stelling verbeterd en naarmate Arno zijn tegenstander Sjoerd Kelder (1862) meer bier voerde kreeg ik ook steeds meer vertrouwen in zijn stelling. Arno koos het goede plan. De h-lijn werd geopend en de zware stukken kwamen binnen in Kelders stelling. Toen zwaar materiaal verloren ging gaf Kelder zich gewonnen.

IMG_1836

Bord 4

Hier speelde een herboren Marc een Siciliaanse partij tegen Bert Spit (1880). Spit speelt geen d4 en houd de stelling gesloten. Beide spelers ontwikkelen rustig maar waar Marc zijn stelling gestaag verbetert en ruimte pakt lijkt Spit het niet meer te weten. Als Spit een kleine combinatie over het hoofd ziet levert hij een pion in. Niet lang daarna weet Marc een tweede pion te verschalken maar verliest daardoor de coördinatie tussen de stukken. Die worden even later weer vakkundig beter neergezet en Marc hengelt moeiteloos de winst binnen.

Bord 5

Hier speelt Michael tegen Ton Wessels (1892) een goede partij die rustig wordt opgezet. Wessels opent de c-lijn en posteert daar zijn zware stukken. Na wat verwikkelingen in het middenspel weet Michael een pion te winnen maar moet wel toestaan dat een vijandelijk Toren op c2 binnen komt. Dan ontstaat ongeveer (het gaat om het idee) onderstaande stelling.

Stelling Michael

Michael speelt hier Lb7! De Loper kan niet gepakt worden door de mat dreiging Td8 en De8 dus de Dame moet wijken op de achterste rij. Daardoor kon Micheal op de zevende rij binnen komen en niet lang daarna is het over en uit voor Wessels.

Bord 6

Hier vinden we een getergde Pim tegen Caissa voorzitter Fred Avis (1888). Pim was niet tevreden met zijn recente resultaten en ging er eens goed voor zitten. Dit leek in eerste instantie niet veel op te leveren want Avis zette een gevaarlijke aanval op en Pim dreigde te worden overlopen. Avis overschat echter zijn stelling en offert op f6 een kwaliteit. Pim verdedigd zich secuur en als de aanval van Avis verzand brengt hij zijn Torens in stelling. De Purmerender voert zijn aanval een stuk effectiever uit en Avis legt de Koning om.

Bord 7

Robbert speelt tegen Piet Aardenburg (1798) geen beste partij. Na een Engelse opening lijkt zijn stelling wat gedrukt en hebben de stukken weinig ruimte. Na twee uur spelen weet Robbert zijn stelling wat te bevrijden en dringt Aardenburg terug. De Hoornaar speelt een soort van drie rijen systeem waar Robbert uiteraard zeer bekend mee is omdat hij met enige regelmaat tegen Ton de Veij speelt. Aardenburg weet zich echter toch weer te ontworstelen en brengt een Paard naar f4 waar het dreigend de stelling van Robbert onder schot houd. Robbert breekt de stelling open met de zet d5 maar dat blijkt niet zo’n gelukkige keuze. Hij komt in moeilijkheden en verliest twee pionnen. Met kunst en vliegwerk weet hij de partij te redden en sleept een remise uit het vuur.

Bord 8

Op het laatste bord speelde Luc een keurige remise tegen de hoger gerate Dirk Lont (1827). Tevreden met zijn partij laat Luc u meegenieten.

En zo ontstond de 1-7 monsterscore. Voor de vorm spelen we op vrijdag 1 april nog de laatste wedstrijd tegen Aartswoud en hoewel de uitslag er niet meer toe doet willen we natuurlijk ook graag deze laatste wedstrijd in stijl en dus winnend afsluiten. Nog een maal roep ik dus alle tweede team spelers op om die dag hun kunsten te vertonen.

Delen