Categorieën
Vandaag :
♔ niets op de agenda
Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

Terugblik

De afgelopen periode heeft zich gekenmerkt door weinig contact en veel thuiszitten. Tijd om de lang geleden gelezen (zoals Damegambiet van Walter Trevis, daar kom ik op terug) of doorgekeken boeken af te stoffen en weer eens ter hand te nemen.

In een boek met een eerbetoon aan creatievelingen die bijzondere puzzels maken kwam ik een paar aardige dingen tegen. Denkprocessen en ‘out of the box’ denken hebben mijn warme belangstelling. Zoals deze niet al te moeilijke:

  • Maak de vergelijking 26 – 63 = 1 kloppend door één cijfer te verplaatsten.

Of:

  • Een Fransman die geen enkel woord Nederlands spreekt komt in een winkel (een niet-essentiële, dit is al een poos geleden gebeurd) en maakt met zijn hand zaagbewegingen. De verkoper snapt onmiddellijk dat de man een zaag wil kopen. Een half uurtje daarna komt een doofstomme man binnen die met zijn vinger in zijn oor draaibewegingen maakt. De verkoper pakt de puntenslijper in waar de klant naar op zoek is. Dan komt een blinde man de zaak binnen. Hoe maakt hij duidelijk dat hij een schaar wil kopen?

Een aantal artikelen is gewijd aan goochelaars, voor mij een goede reden het boek te gaan doornemen. De schaakdiagrammen trokken uiteraard ook mijn aandacht. Nu we ons in onze contacten moeten beperken en de verveling op de loer ligt geef ik u vier stellingen uit het boek om op te lossen. Dat verdrijft te tijd en houdt de grijze hersencellen bezig.

Voor elke opgave geldt dat wit, tegen elke verdediging van zwart, op de tweede zet mat geeft.
Om het wat uitdagender te maken zal ik voor degenen die vóór het einde van dit jaar een gemotiveerde oplossing insturen (rm.hahlen@gmail.com)  een duik nemen in de boekenkast. En het leesvoer coronaproef afleveren.
Let wel: een uitleg waarom voor de oplossing is gekozen is noodzakelijk! Soms zijn meerdere zetten mogelijk.

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een tweede hint om de juiste zetten te vinden is dat ik, toen ik bij het schrijven van dit artikel terugdacht aan de oplossingen, me realiseerde dat alle vier problemen een gemeenschappelijk thema hebben.

Delen