Categorieën
Vandaag :Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

Romayn Brandsma (gedeeld) 1e op ONJK!

 

Geschreven door bakea
donderdag, 06 augustus 2015 06:37
Het eerste ONJK voor Romayn Brandsma zit erop

Het eerste ONJK voor Romayn Brandsma zit erop – van maandag tot woensdag zijn er in de F-categorie (geboren in 2006 of later) 9 rondes gespeeld. In de F categorie doen er  totaal 27 kinderen mee, waarbij Romayn op papier als nummer 16 werd ingeschat. Door Romayn is er het hele kalenderjaar naar dit toernooi toegewerkt om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Veel oefeningen maken uit de stappenplan boekjes, toernooien spelen en trainingsuren als noeste arbeid. En dan is het opeens maandag de eerste dag van het toernooi…

Dag 1:
In de eerste ronde speelde Romayn tegen Stella Honkoop met zwart. Stella is de meisjeskampioen tot 9 jaar van Nederland – maar Romayn had er al eens eerder verslagen. In deze wedstrijd lukte het echter niet – in de opening gaf hij een pion weg – kwam sterk terug met actief stukkenspel maar verloor een stuk en toren in het middenspel. Maar goed – niet getreurd – op naar de 2e ronde van de dag (en de laatste van maandag). In de tweede ronde moest Romayn tegen Eva Molanus met zwart. Er was nog niet een eerdere onderlinge wedstrijd geweest – maar er was al snel een grote materiële voorsprong voor Romayn – wat hij soepel naar de overwinning bracht. Terug op 50% en op naar dag 2.

Dag 2:
In de derde ronde moest Romayn tegen het broertje van Eva: Florian Molanus, ook hier was nog niet eerder tegen gespeeld. Op papier was Florian favoriet – maar op papier heeft nog nooit iemand een wedstrijd gewonnen. Na een spannend begin won Romayn overtuigend en kwam op 2 uit 3!  Romayn moest in de 4e ronde tegen Felix Muntean die nog een hogere rating had dat Florian – maar waar er verder ook niets van bekend was. Geen eerdere wedstrijd gespeeld – en Romayn kon er daarom blanco instappen. In deze wedstrijd bleef het lang spannend maar op het cruciale moment begon Romayn materiaal te winnen en trok aan het langste eind. Na deze ronde werd de blik voorzichtig naar boven gericht. Er kwam dan ook meer spanning op de volgende wedstrijd. In de 5e ronde speelde hij tegen Kimily Tran. Romayn haalde niet zijn gebruikelijk niveau van voorgaande rondes en kwam  in de problemen. Maar het mooie aan deze wedstrijd was dat Romayn niet zijn kop liet hangen. Ondanks de materiale achterstand bleef hij de druk bij de tegenstandster leggen. Ze bezweek dan uiteindelijk onder de druk en ging door haar vlag. 4 uit 5 en 3 keer gewonnen tegen iemand met een duidelijk hogere rating. Prachtig resultaat tot nu toe! In ronde 6 moest Romayn tegen de sterke Eline Roebers. Romayn speelde een hele goede partij – heel actief – heeft duidelijk kansen gehad maar op het cruciale moment was Eline de bovenliggende partij. Een jammerlijke afsluiting van dag 2 – maar Romayn was er duidelijk niet van streek door. En de score 4 uit 6 – is natuurlijk een prima resultaat. Op naar dag 3!

Dag 3:
En hoe ging de laatste dag van Romayn van het eerste toernooi? In de 7e ronde speelde Romayn tegen Dalya Mang – alweer een meisje. Ze had dezelfde rating als Romayn- maar dat kwam niet terug in de partij. Romayn won snel een stuk, nog een stuk en zelfs een dame. Een duidelijke overwinning en stiekem werd er naar boven gekeken. De 2 nummers 1: Yichen Han (Nederlands kampioen bij de G) en Alla Kastanieda (uit Peru) hebben beide de indrukwekkende rating van boven de 1000 maar stonden maar op 1 punt voorsprong. Aangezien Han tegen Kastanieda moest spelen en Romayn met zwart tegen Loek van der Hagen speelde werd er stiekem gedroomd dat Romayn nog gedeeld eerste kon worden en op onderling resultaat wel eens…..terug naar de realiteit: In de 8ste ronde speelde Romayn tegen Loek van der Hagen met een rating die 340 punten hoger lag dan Romayn zijn rating. Loek was vooraf ook onder de loep genomen maar dit bied geen enkele garantie op succes. Dit keer kwam Romayn uitstekende uit de opening en kwam al snel een pion voor. Heel lang bleef het daarna spannend omdat wit  actiever stond. Maar op het juiste moment won Romayn nog een pion en won alweer! Met 6 uit 8 de laatste ronde in! Aangezien Alla Kastanieda won tegen Yichen Han was de verwachting dat Romayn tegen Alla moest spelen. De stand voor de laatste ronde was:

1. Alla Kastanieda 7 uit 8
2/4 Yichen Han, Eline Roebers en Romayn Brandsma 6 uit 8

Romayn was vol van trots dat hij op bord 1 mocht spelen aangezien dat het live bord wat thuis te volgen was en inderdaad was Alla (met wit) de tegenstandster. Snel werd er gecommuniceerd naar de achterban dat de wedstrijd live te volgen was (via facebook of whatsapp) en er hebben zeker 10 mensen de wedstrijd live zitten volgen. Echter voor de wedstrijd was het vertrouwen er nog even niet bij Romayn – hij gaf aan dat er een grote kans op verlies was. We vertelde hem dat er altijd een kans op winst en verlies is –  en dat hij gefocust moest blijven. Gelukkig kon hij dat gevoel snel loslaten toen de wedstrijd begon. Het was een ontzettend spannende partij. Romayn kreeg het loperpaar maar wel een dubbelpion. Echter de stukken werden van Romayn steeds actiever – en hij won in het toreneindspel 2 pionnen. Toen Alla wat terug wilde doen begon Romayn te rennen met de pionnen. Maar niet eens direct om dame te halen – maar om een prachtig matnet te bouwen. De eerste kans die hij kreeg op mat werd overtuigend benut! Aangezien Eline en Yichen ook eerder hadden gewonnen eindigde ze samen met zijn vieren op plek 1. Het bleef tot aan de prijsuitreiking spannend op welke plek Romayn was geeindigd. Uiteindelijk werd het plek 3 – wat een werkelijk fantastisch resultaat is! Zijn overscore van 4.37 is heel bijzonder – en het zegt veel over de potentie dat hij in dit zware veld al zo hoog kan eindigen. Op naar het volgende toernooi wat vandaag (donderdag 6 augustus) begint!

Hier nog wat leuke foto’s :

Kastanieda-Brandsma(1)
Laatste partij die live te volgen was tussen Alla Kastanieda (1077) en Romayn Brandsma (538)

deelnemersF

Foto van ronde 1 van Vladimir Bartels tegen Kasper Bleeker

Vladimir
Deelnemers aan categorie F (geboortejaar 2006 of later)

gedeeld1e

Prijsuitreiking categorie F (linksbovenaan Romayn met de andere 3 nummers 1)

Romayn Brands gedeeld 1e plaats

Romayn Brandsma trots met zijn gedeelde 1e plek

pupiltrainer

Pupil en trainer

 

Delen

3 Responses to Romayn Brandsma (gedeeld) 1e op ONJK!