Volendam N1 – Purmerend N1 1½ – 6½

Donderdag 8 februari, de dag van de bijna-derby tegen en in Volendam. Wij voeren de ranglijst in Klasse 1A afgetekend aan, Volendam staat op degraderen. Wij kunnen ze helpen door de huidige nummer voorlaatst, Noordkop, in de volgende ronde te verslaan. De Volendammers hebben het dan, als zij in de volgende ronde winnen, in de laatste ronde tegen Noordkop moeten, in eigen hand om niet als laatste te eindigen.

We kunnen ze helpen, maar vanavond vanzelfsprekend niet.

Serkan en ik arriveren als eersten bij het clublokaal van Volendam. We spelen in een aparte zaaltje dit keer, niet in de ruimte waar de interne competitie van Volendam wordt gespeeld. Dat is wel zo rustig.

Henk Veerman, een nationale beroemdheid als speler in Per Seconde Wijzer en evenals Jan Veerman oud-lid van Purmerend, begroet me met de mededeling dat hij het nog eens heeft nagekeken. Onze eerste partij bij Purmerend zouden we in het seizoen 1978-1979 gespeeld hebben. Hij verhaalt nog hoe een groep Volendammers op de fiets naar Purmerend toog, en dan ’s avonds, meestal met de wind tegen, weer terug. Hij weet nog te vertellen dat in dat seizoen de winter streng was. Wat maar weer bewijst hoezeer het de moeite waard is om bij Purmerend te spelen! Overigens kan ik die partij niet vinden, mijn database geeft als eerste ontmoeting die in het seizoen 1980-1981 aan.

Dat Henk zijn partijen tegen mij heeft nagezocht geeft te denken. Hij kan natuurlijk weten wie er bij ons aan welk bord zit, dat stond op de website. En jawel, Henk en ik spelen tegen elkaar op bord 6. Ik had me voorbereid op Reinier Bodemeijer tegen wie ik tijdens onze internet-competitie in coronatijd een paar partijen heb gespeeld. Overigens is het niet zo moeilijk om onze bordvolgorde te weten te komen: tot nog toe hebben de vaste spelers alle wedstrijden op ratingvolgorde gespeeld.

Het onderstaande verslag van de wedstrijd is zoals altijd gebaseerd op de impressies die de meeste spelers me van hun partij hebben gestuurd.

Op bord 1 speelt Pieter tegen Jan Tol. In de opening, Tweepaardenspel in de Nahand, snoept hij een pionnetje mee. Volgens de website van Volendam is het een gambietpion  Zwart heeft compensatie in zijn voorsprong in ontwikkeling. Pieter loopt zijn achterstand snel in en vlecht allerlei dreigingen in de stelling. Na nog een pionwinst is het punt binnen.

Frank op bord 2 schrijft onder de titel ‘Een vieze zet’ over zijn partij:

Voor deze wedstrijd tegen Volendam had ik me enigszins voorbereid met zwart. En als je de openingen bekijkt speel je ook enige partijen na om de achterliggende ideeën van die opening te begrijpen. Zo werd er door zwart bij een van de partijen f6 gespeeld en dat vind ik persoonlijk een vieze zet. Zo’n zet doe je niet, je komt niet eens op het idee om hem te doen.

En u snapt het al: tijdens mijn partij tegen Erik Steur kreeg wit enige dreigingen via de velden g5 en e5 en ik deed een zet, die ik tot voor kort nooit gedaan zou hebben. Ja zelfs niet eens aan gedacht zou hebben: f6.

De wijze waarop ik de opening speelde toonde niet aan dat ik iets voorbereid had. Wit week al snel af en ik wilde naar een bepaalde stelling toe. Daarvoor moest ik wit verleiden tot c5 en dat kreeg ik door zelf een pion op c6 te hebben en een loper op b7. Maar ik moest ook eerst Tc8 spelen om hem zover te krijgen. Na de c5 van wit staat die loper op b7 voor joker, maar zijn loper op b2 is ook ingesnoerd. En ik wilde mijn loper via c8 weer in het spel krijgen. Na de c5 kon zwart over de witte velden dreigend worden.

Natuurlijk heb ik de partij achteraf in de computer opgevoerd en vol spanning keek ik naar zijn reactie op mijn f6. Ik was weer een desillusie rijker: totaal geen reactie op mijn f6. Waarbij de computer suggereert: ‘Nou Frank, wat is f6 een vieze zet, dat doe je toch niet?!’

De waardering ging van licht voordeel voor zwart naar totaal gelijk. Uiteindelijk kreeg zwart met Dg4, ondersteund door de loper op c8, niet veel meer dan gelijk spel en het is vooral de zet Kg2, die wit de das omdeed want na Pf4 was het uit. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat wit vooral zichzelf de das om deed.

Op de overige borden ging het zo goed waardoor ik de indruk heb dat de 6½ – 1½ overwinning nog veel hoger had uit kunnen vallen.

Anton (bord 3) schrijft:

Hier mijn verhaal over de partij op bord 3 tegen Jan Veerman (1811 rating) van afgelopen donderdag:

Alweer een Caro-Kann (ik wit)! Er werd gespeeld met 4…Lf5, en daar had ik ooit een verrassing op voorbereid voor mijn toernooi in november in Hoogeveen.

Na mijn verassing zet kreeg ik een prettige stelling om te spelen, hoewel het maar een klein plusje was. Maar het voordeel was dat ik het initiatief had en ruimtevoordeel. Helaas geeft de engine aan dat mijn 16.g4 (waarmee ik een paard aanviel op f5) de stelling weer in evenwicht laat komen. Maar menselijkerwijs is de stelling heel vervelend voor zwart. Nadat mijn tegenstander 20…, b6 speelt krijg

ik een duidelijk voordeel. Zeker nadat hij 21…Ld8 zet (waarmee hij zorgt dat de torens niet meer verbonden zijn) speelt wordt het steeds vrolijker in het witte kamp. Op zet 25 besloot mijn tegenstander om een stuk te offeren, waar geen compensatie voor terugkwam.

Hij gaf op de 32e zet vervolgens op. Een soepele overwinning waarbij wit niet in de problemen is gekomen.

Wat er op bord 4 gebeurde weet ik niet precies. Ik kan pas kijken als mijn partij klaar is en zie dat Vladimir en Reinier Bodemeier aan het uitvluggeren zijn. Als ik even later weer kijk zie ik nog net dat er tot remise is besloten, kennelijk op voorstel van Vladimir. Maar zie ik nou ook dat Reinier een mat in één laat zien? En dat Vladimir dat gemist heeft? Sanne helpt me bij het inleveren van zijn aandeel aan dit verslag uit de brand: Vladimir miste inderdaad mat in één, koos een ander schaakje en bood remise aan.

Sanne kreeg een Franse opening voor de kiezen. Gezien het tempo waarmee werd gespeeld leek het dat beiden wisten wat ze moesten doen. Sanne schrijft ‘dat hij veel van de andere partijen heeft kunnen zien omdat zijn tegenstander in een Franse Tarrasch, nadat hij een pion verloor, 45 minuten nadacht voordat hij loper h2+ (zag er uit mijn ooghoek uit als een desperado) speelde. Met nog tien minuten op de klok kwam de echte blunder in de vorm van Txf2, wat simpel een stuk verloor.

Maar eigenlijk zie ik 90 procent ( van 55 minuten naar 10) van je resterende tijd gebruiken voor één zet als de grotere zonde.’

In mijn partij mishandel ik een Pirc. Mijn tegenstander kiest niet de meest scherpe variant waarvan ik weet hoe die te behandelen. Maar dan wordt het een klok en klepel verhaal: hoe moest het ook alweer, wat was ook al weer het precieze idee, het waarom? Ik zie meer goede zetten voor mijn tegenstander dan voor mezelf. Gelukkig mist Henk het sterke 18. Lh6. Als hij die zet op zet 21 wel speelt is het veel minder sterk, Stockfish geeft 21. Lg5! met een ruime +3 voor wit. Mijn 22. …, Dxg7 krijgt een ??.  Even later mist wit nog een kans en wordt het tijd voor een remisevoorstel. Dat wordt aangenomen en kunnen we een niet geheel verdiend halfje aan onze score toevoegen.

Marloes op bord 6 was zoals vaker als eerste klaar, dit keer met een remise. Zelf heb ik geen gelegenheid gehad iets van de partij te zien, ik was al snel doende mijn eigen kreupele partij in de hand te houden. De enige informatie die ik heb gekregen over de partij is die uit het verslag op de website van Volendam. Het evenwicht schijnt niet verbroken te zijn.

Serkan ten slotte is als laatste klaar. Ik kan me voorstellen dat hij dat liever anders had gezien. Bij het uitvluggeren haalt hij het punt binnen in een eindspel van dame + lopers van gelijke kleur. Daarbij leek het er op het eind op alsof zijn tegenstander een helpmat construeerde. Dat gaf Serkan de gelegenheid af te wikkelen naar een glad gewonnen eindspel. Daarvóór leek me al een snellere beslissing mogelijk door een afwikkeling naar een loper-eindspel met twee pionnen meer.

Met nog twee thuiswedstrijden te gaan liggen we nog steeds goed op koers.

Leave a Comment